Pet držav je ostalo na črnem seznamu od prej - Ameriška Samoa, Guam, Samoa, Trinidad in Tobago ter Ameriško deviško otočje. Dodani so ZAE, Aruba, Barbados, Belize, Bermudi, Fidži, Marshallovo otočje, Oman, Vanuatu in Dominika. ZAE, Marshallovo otočje in Barbados so bili sicer na črnem seznamu že ob njegovi uvedbi leta 2017, a jih je unija nato umaknila, ker so obljubili ukrepanje, vendar obljube niso izpolnili. Italija se je vnovični vključitvi ZAE, pomembnega vlagatelja v državo, dolgo upirala. Želela je, da država ostane na sivem seznamu, kjer so jurisdikcije, ki sicer po oceni unije ne sodelujejo ustrezno na davčnem področju, vendar so obljubile ukrepanje. Italijanski finančni minister Giovanni Tria je izrazil prepričanje, da bo vse rešeno, ko bodo ZAE sprejeli novo davčno zakonodajo.

Prvi črni seznam davčnih oaz je EU oblikovala po temeljitem pregledu 92 tretjih držav v začetku decembra 2017, v odziv na davčni aferi panamski dokumenti in luxleaks. Na njem je bilo 17 držav oziroma jurisdikcij. Še 47 jurisdikcij so članice tedaj uvrstile na sivi seznam. Danes je na črnem seznamu 15 držav, 34 pa jih je na sivem.

Romunski finančni minister Eugen Teodorovici, ki je vodil zasedanje, ker njegova država v prvi polovici leta predseduje Svetu EU, je poudaril, da se je od uvedbe konec leta 2017 seznam izkazal za učinkovito orožje v boju proti izogibanju davkom. Več kot 30 jurisdikcij je že izpolnilo svoje zaveze glede davčnih reform, je ponazoril. Tudi podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je izpostavil, da ta jasen, pregleden in verodostojen proces prinaša rezultate: 60 držav je že ukrepalo, več kot 100 škodljivih ureditev je bilo odpravljenih. Poleg tega evropski proces pomembno prispeva k izboljšanju razmer globalno.

V Bruslju je sicer v minulih dneh veliko prahu dvignil zaplet s črnim seznamom držav, ki ne spoštujejo evropskih standardov na področju preprečevanja pranja denarja. Članice so seznam, ki ga je pripravila Evropska komisija, zavrnile. Uradni razlog je neustrezen in nepregleden postopek, neuradno pa naj bi države to storile, ker je bila na seznamu Savdska Arabija.