Kot je za STA povedal terenski kmetijski svetovalec novogoriškega kmetijskega zavoda Rajko Črv, so marelice te dni ne le vzcvetele, ampak jih je v Vipavski dolini veliko tudi že oplojenih. »Marelice pa so tedaj, ko so že oplojene, še veliko bolj občutljive na mraz in nizke jutranje temperature,« je pojasnil.

Ali so davišnje nizke temperature prizadele sadna drevesa, Črv še ni mogel povedati, saj bo to jasno šele v prihodnjih tednih. Vsekakor pa so bila v večji nevarnosti drevesa na dnu Vipavske doline, kjer je bila danes slana in temperature pod lediščem, kot drevesa na pobočjih, kjer so bile jutranje temperature nad lediščem.

Tudi v prihodnjih dneh bi lahko pozeba, če bo do nje prišlo, prizadela letino marelic. To sadje je zaradi zgodnjega cvetenja zelo občutljivo in kaj lahko se zgodi, da kljub bujnemu cvetenju kasneje sadežev ni.

Ostalo sadno drevje po Črvovih besedah ni bilo v nevarnosti, saj se šele pripravlja k cvetenju, kar velja tako za češnje kot tudi breskve. Kako obložena bodo letos sadna drevesa marelic s plodovi, pa je odvisno od lege sadovnjakov, temperatur in faze cvetenja v spomladanskem času.