Med slavnostnimi gosti češkega predsednika Miloša Zemana sta bila tudi njegova kolega s Poljske in Madžarske, Andrzej Duda in Janos Ader, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poljski predsednik je v svojem nagovoru izpostavil odnose z Rusijo in ji očital imperialistične ambicije, hkrati pa zatrdil, da se ji ne bodo podredili. »Nobena od naših držav se ne želi vrniti tja,« je poudaril in tako spomnil, da so bile tri države prve nekdanje članice varšavskega pakta, ki so se pridružile Severnoatlantskemu zavezništvu.

Od začetka konflikta med Rusijo in Ukrajino leta 2014 je zveza Nato okrepila svojo prisotnost na vzhodni meji, da bi tako okrepila občutek varnosti zlasti med baltskimi državami in Poljsko. Slednja je poleg tega lani precej okrepila obrambni proračun - za obrambne izdatke je namenila 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda.

Nasprotno Češka in Madžarska ostajata pri obrambnih proračunih okoli 1,1 odstotka BDP. Babiš je sicer danes napovedal, da bodo v roku petih let dosegli cilj dogovorjenih dveh odstotkov BDP.