»Pričakujemo, da bomo sporazum podpisali v najkrajšem možnem času. To je sporazum za leto 2019 in ne moremo pristati na to, da ga podpišemo sredi junija. Če to storimo, se podre časovnica in nič od zapisanega ne bo izvedenega,« je poudaril Mesec. Po njegovih besedah je sporazum samo izvedba koalicijske pogodbe oz. akcijski načrt, narejen na podlagi koalicijske pogodbe, usklajen z ministrstvi.

»Levica je pripravljena na podpis sporazuma, takšnega, kot je,« se je odzval na ponedeljkove napovedi SD, da bodo minuli teden parafiran sporazum dopolnili v smeri večje učinkovitosti. Kot je dejal Mesec, v Levici na noben način ne morejo sprejeti tega argumenta.

Spomnil je, da so sporazum pripravljali dva meseca in ga uskladili z vsemi resornimi ministrstvi in kabinetom predsednika vlade, pred potrditvijo rebalansa proračuna v DZ minuli teden pa da so dobili tudi zagotovila vseh vodstev koalicijskih strank, vključno z SD, da bodo o takem sporazumu odločali organi strank in da bo potrjen. »V njem so opredeljene stvari, ki jih slovenska politika desetletje, dve desetletji ali celo več ni uspela rešiti,« je dodal.

Mesec: Odnosi Levice do koalicije doslej vedno pošteni

Na vprašanje, kako bo negotovost SD vplivala na njihov glas ob morebitnem vnovičnem potrjevanju rebalansa proračuna, če se državni svetniki odločijo za veto in če sporazum ne bo podpisan, Mesec ni neposredno odgovoril. »Ne bi želel prejudicirati,« je dejal in dodal, da najprej pričakujejo določnejše odgovore o tem, kdaj bi bil sporazum lahko podpisan, po današnjem vrhu koalicije na Brdu pri Kranju.

Sporazum o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca za letos vsebuje protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa še vsebinske dogovore, predvsem o odpravljanju prekarnega dela ter stanovanjski politiki. Pred podpisom morajo sporazum potrditi še na nekaterih organih stranke, med drugim tudi v SMC, kjer pred potrditvijo na izvršnem odboru pričakujejo zagotovila o javnofinančni vzdržnosti ukrepov, ki jih predvideva sporazum.

Prvak SMC Miro Cerar je v ponedeljek izrazil upanje, da se ne bo zapletlo pri sporazumu o sodelovanju vlade z Levico. Izrazil je tudi obžalovanje, da Levica ni vstopila v vlado, ter pričakovanje, da bodo v Levici konstruktivni, saj da je bil v zadnjih tednih večkrat priča žaljivim izjavam.

Te očitke je Mesec danes zavrnil. Po njegovem mnenju je to letelo na zapis enega od poslancev Levice na facebooku, od katerega se je, kot je poudaril, že distanciral. Glede odnosa Levice do koalicijskih partnerjev pa je dejal, da so bili do zdaj vedno pošteni, da so se danih obljub držali in da nikoli niso prelomili nobenega dogovora. »In tako bo ostalo tudi naprej, če seveda sporazum podpišemo,« je sklenil Mesec.