»CEU želim pomagati najti način, da bi nadaljevala delo,« je dejal Weber, ki je tudi podpredsednik na Bavarskem vladajoče Krščansko-socialne unije (CSU), za časnik Augsburger Allgemeine. Predlog naj bi danes Weber predstavil predsedniku CEU, sicer pa se bo danes v Budimpešti srečal tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Madžarska vlada je lani zavrnila sklenitev dogovora, ki bi CEU omogočal nadaljnje delovanje v Budimpešti. Razlog za to naj bi bila liberalna naravnanost univerze in Orbanov odpor do njenega ustanovitelja Sorosa. CEU se je bila tako decembra po pritisku madžarske vlade po 26 letih prisiljena preseliti na Dunaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Weber je večkrat ponovil, da bi morala CEU ostati v Budimpešti. Kot je povedal za Augsburger Allgemeine, bi lahko Bavarska financirala dve katedri univerze na področju upravljanja oz. stičišča politike, gospodarstva, družbe in tehnike. Tretja katedra bi lahko delovala kot fundacija. Usklajevanje bi bilo v rokah münchenske tehniške univerze (TU). »Znanost je za EU temeljnega pomena,« je še dejal Weber. »Veseli me, da je TU sprejela mojo pobudo,« je dodal.