Raziskava razkriva, da 15 odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, dva odstotka delodajalcev načrtuje upad, 82 odstotkov delodajalcev pa sprememb v zaposlitveni strukturi ne predvideva.

»Naštejemo lahko nekaj razlogov, zakaj opažamo več negotovosti kot v prejšnjem četrtletju. Brexit na primer vzbuja veliko vprašanj in skrbi skupaj z drugimi spremembami na tujih trgih, ki se seveda odražajo v previdnejšem odnosu na lokalnem trgu,« je ob najnovejši napovedi zaposlovanja dejal regionalni vodja Manpower Slovenija Nebojša Biškup.

Kot je poudaril, moramo pri vrednotenju rezultatov tega četrtletja upoštevati tudi kompleksno in nepredvidljivo naravo poslovnega okolja. »Po drugi strani pomanjkanje nadarjenih in primernih kadrov ostaja ena izmed perečih tematik, s katero se bodo delodajalci še morali soočiti,« je dodal Biškup.

Največ zaposlitev v proizvodni panogi

Delodajalci v vseh štirih v raziskavo zajetih regijah v državi pričakujejo, da bodo v obdobju prihodnjih treh mesecev zaposlovali. Zanesljiv zaposlitveni utrip (+14 odstotkov) bo po napovedi družbe Manpower značilen za severovzhodno, jugovzhodno in za osrednjo regijo, medtem ko delodajalci v jugozahodni regiji poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki tokrat znaša +13 odstotkov.

O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v proizvodni panogi, neto napoved zaposlovanja znaša +19 odstotkov, pa tudi delodajalci v panogi transporta, logistike in komunikacij poročajo o živahnem zaposlitvenem utripu, z neto napovedjo zaposlovanja, ki znaša +18 odstotkov, so zapisali v družbi.

Rezultati razkrivajo najšibkejše možnosti zaposlovanja v zadnjih letih za gradbeno panogo (+štiri odstotke), panogo oskrbe z elektriko, vodo in plinom (+tri odstotke) in panogo rudarstva in kamnin (nič odstotkov).

Največ bodo zaposlovala velika podjetja

Najmočnejše zaposlitvene namere imajo delodajalci v skupini velikih podjetij, kjer tokrat poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša +24 odstotkov. Neto napoved zaposlovanja za skupino srednjih podjetij znaša +19 odstotkov, za skupino malih podjetij pa +14 odstotkov. Medtem so delodajalci v skupini mikro podjetij bolj previdni, njihova napoved zaposlovanja znaša +dva odstotka.

Globalna in EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika) napoved zaposlitvenih namer za drugo četrtletje medtem razkriva, da delodajalci v 40 od skupaj 44 držav po svetu poročajo, da bodo v obdobju od aprila do junija zaposlovali. Raziskava je sicer zajela več kot 59.000 delodajalcev.

O najmočnejših zaposlitvenih namerah v obdobju prihajajočih treh mesecev poročajo delodajalci na Hrvaškem, Japonskem, v Grčiji, Združenih državah Amerike, Hongkongu ter v Tajvanu, medtem ko najšibkejši zaposlitveni utrip pričakujejo delodajalci v Argentini, na Madžarskem, v Španiji in v Turčiji.