Židan je povedal, da so se na današnjem predsedstvu pogovarjali o sporazumu, ki sta ga »medsebojno uskladili Levica in LMŠ«. Sporazum ima načelno podporo SD, »saj je Levica pripeljala v sporazum nekatere teme, ki pozicijo SD v vladi krepijo, saj so to tiste teme, ki jih je SD vpeljala v koalicijski sporazum«.

Strokovna skupina SD bo predlagala še nekatere dopolnitve sporazuma, ki gredo po Židanovih navedbah v smer, da delajo bolj učinkovito, hitreje in bolj pogumno. Tako želijo med drugim jasnejšo zavezo kar zadeva odpravljanja čakalnih vrst v zdravstvu, boljšega položaja upokojencev in kako priti do demografskega sklada.

Dokument očitno še nekaj časa ne bo zaživel

Glede na odločitev predsedstva SD tako kaže, da ta dokument, čeprav ga načelno podpirajo, še nekaj časa ne bo zaživel.

Koalicijske partnerje je minuli teden razgrela negotovost glede dogovora o sporazumu o sodelovanju z zunanjo partnerico Levico. Sporazum so tik pred glasovanjem DZ o rebalansu proračuna vendarle parafirali, pred podpisom pa ga morajo potrditi še na nekaterih organih strank.

Predvsem v SMC in SD, pa tudi v SAB, jih je namreč zmotilo, da sporazum ni nastajal v sodelovanju Levice z vsemi strankami koalicije, ampak so nad tem bdeli v LMŠ. Tam so sicer opozorili, da so pri oblikovanju sporazuma sodelovali ministri tudi drugih strank. S spremembo o načinu koordinacije, ki v dopolnjenem sporazumu večjo vlogo daje vsem koalicijskim partnerjem, so uspeli pomiriti pomisleke in s parafo zagotoviti podporo poslancev Levice rebalansu proračuna.