Vabilo Policijske uprave Ljubljana, da bodo predstavili izsledke preiskave petih kaznivih dejanj poskusa goljufije na račun zavarovalnic, niti slučajno ni nakazovalo na vse grozljive razsežnosti.

»Pretekli teden smo končali preiskavo in zaradi poskusa goljufije v sostorilstvu kazensko ovadili 21-letnico iz Ljubljane, 29-letnika iz Ljubljane, 58-letnico iz Ljubljane in 63-letnika iz okolice Ljubljane. Osumljeni so konec lanskega leta po vnaprejšnjem medsebojnem dogovoru in razdelitvi vlog pri petih zavarovalnicah sklenili police za nezgodno in življenjsko zavarovanje,« je predstavitev izsledkov preiskave začel Valter Zrinski, vodja kriminalistov na PU Ljubljana.

Nato pa je sledil šok z novico, ki je danes osupnila slovensko javnost: »V začetku letošnjega leta, ko so bile zavarovalne police v veljavi in vplačani prvi obroki pri posameznih zavarovalnicah, si je 21-letnica na domu 63-letnika na čelilni in zajeralni žagi namerno odrezala roko nad zapestjem.« Povzročeno poškodbo so osumljenci v nadaljevanju lažno prikazovali kot nesrečo pri žaganju vej. Goljufija, torej namerna povzročitev poškodbe, je bila predhodno skrbno načrtovana, vse s ciljem izplačila visokih odškodnin.

Po naših podatkih gre za člane družine, se pravi očeta, mater, sina in njegovo dekle. Njihove naloge so bile vnaprej razdeljene, na zavarovalnice so hodili enkrat eden, drugič drug. A pojdimo po vrsti.

Potem ko si je dekle odrezalo levo roko nad zapestjem, jo je fantov oče na kraju dogodka oskrbel s prvo pomočjo, nato pa jo odpeljal proti Ljubljani v zdravniško oskrbo. Odrezani del roke je pustil doma (kar za kriminalistično preiskavo ni bilo nepomembno!). Med vožnjo proti Ljubljani so dekle prevzeli zdravstveni delavci reševalne postaje Ljubljana in jo pripeljali v klinični center. Od tam so poklicali policijo. Policisti so odšli k očetu domov, našli odrezani del roke in ga nemudoma pripeljali v bolnišnico, kjer je zdravnikom s kirurškim posegom celo uspelo rešiti roko. Kar pa je bila za hudodelsko združbo (družino) pravzaprav slaba novica, saj so si lahko zdaj, ko je roka pravzaprav ostala cela, obetali nižjo zavarovalnino.

Računali so na 100-odstotno invalidnost

Osumljeni so že nekaj dni po »nesreči« na vseh petih zavarovalnicah podali zahtevke za izplačilo zavarovalnine. Tako dogajanje na kraju nesreče, okoliščine nastanka poškodbe kot dejstvo, da je bilo dekle očitno zelo dobro zavarovano, so kriminaliste napotili k razmišljanju, da gre pravzaprav za kruto, pa vendar čisto navadno goljufijo. Tako do izplačila zavarovalnin sploh ni prišlo. Če bi, bi 21-letnica prejela 383.400 evrov zavarovalnine in še 3050 evrov mesečne rente v obdobju bodisi desetih let bodisi do smrti, kar pomeni še dodatnih nekaj sto tisoč evrov potencialno nezakonito pridobljene premoženjske koristi. Če pa bi prišlo (kot so načrtovali) do 100-odstotne invalidnosti, se pravi, da roke ne bi prišili nazaj, bi zavarovalnina znašala skupaj 1,235 milijona evrov ter nekaj sto tisoč evrov skupne mesečne rente.

Policisti so pridržali vse štiri vpletene, mamo in očeta so potem izpustili, 21-letnica in njen 29-letni fant pa ostajata v priporu. Ovadili so vse štiri, zagrožena kazen pa je od enega do osmih let zapora. Devetindvajsetletnika so policisti že prej obravnavali zaradi goljufij. »Ne, takega primera ne pomnim. Nismo ga še imeli,« je predstavitev preiskave sklenil Valter Zrinski. S policije so nam odgovorili še, da zadeve ne preiskujejo v smeri družinskega nasilja ali povzročitve hude telesne poškodbe.