Zakaj 12. marec?

Takrat goduje krščanski svetnik sveti Gregor. Gregorjevo se je po starem julijanskem koledarju praznovalo na prvi pomladanski dan v letu, torej, 21. marca. Sv. Gregor pa je prav zaradi tega, ker je dan postajal daljši od noči, znan kot svetnik, ki je prinašal luč. S spremembo koledarja, ki je prav po svetniku Gregorju poimenovan gregorijanski , pa se je Gregorjevo premaknilo nazaj na 12. marec.

Zakaj se na predvečer Gregorjevega spušča luči v vodo?

Obstaja več razlag. Ker je sv. Gregor godoval na prvi pomladanski dan, ko dan postaja daljši od noči, so obrtniki, ki so bili odvisni od svetlobe sveče ali petrolejk ta dan simbolično svoje luči spustili po vodi in od tedaj naprej delali le še pri dnevni svetlobi. Po slovanski mitologiji pa sta se na dan pomladnega enakonočja soočila bog stvarnik z imenom Perun in bog podzemlja Veles. Simbolično naj bi to pomenilo, da gre ogenj v vodo.

Ni praznik ljubezni že valentinovo?

Gregorjevo je eden izmed številnih praznikov, ki jih v Sloveniji praznujemo kot znanilec pomladi. Pred kratkim smo praznovali pust, ki prav tako kot gregorjevo velja za praznik, ki odganja zimo. Še več skupnih točk ima gregorjevo z valentinovim, saj oba dneva veljata za praznik ljubezni in dan, ko se »ptički ženijo«. Vendar je praznovanje gregorjevega starejše in velja za bolj avtohton praznik kot valentinvo, ki je v naše kraje prišel iz angleško govorečih področij.

Kateri so stari običaji za gregorjevo?

Po ljudskih pripovedih naj bi se mlada dekleta ravno na gregorjevo ozirale v nebo in prvi ptič, ki so ga zagledale, naj bi oznanil kakšen naj bi bil njen bodoči mož. V nekaterih krajih po Sloveniji pa je za ta dan veljalo, da imajo ptiči gostijo. Otroci so zato plezali po grmih in drevesih, da bi našli pogačo. Nekateri starši pa so otrokom dan polepšali tako, da so jim na drevesa ali v grmovje res skrili nekaj sladkega, česar so se otroci posebej razveselili.

Kaj so gregorčki?

Na predvečer gregorjevega v številnih krajih spuščajo gregorčke. Gre za ročno izdelane ladjice, ki imajo v svoji notranjosti prižgano svečo, kar pooseblja nekdanji običaj spuščanja luči po vodi.

Kje je gregorjevo najbolj ohranjeno?

Gregorjevo ima največjo ljudsko zapuščino v krajih, kjer je prevladovala obrt, za katero je bilo potrebno veliko svetlobe. Posebno prireditev vsako leto za gergojevo pripravijo v Tržiču, ki je znano po čevljarstvu. Pred leti so otroci tržiške osnovne šole želeli celo postaviti Guinnessov rekord, saj so po Tržiški Bistrici spustili 750 gregorčkov. Običaj je znan tudi v Kropi, Železnikih in Kamni Gorici, kjer so se nekoč ukvarjali z kovaštvom, železarstvom in žebljarstvom, vsako leto pa gregorčke spuščajo tudi v Ljubljani.