»Ti ukrepi kažejo, da bodo ZDA ukrepale proti tujim finančnim institucijam, ki vzdržujejo nelegitimen Madurov režim in prispevajo h gospodarskemu propadu in humanitarni krizi, v kateri so se znašli Venezuelci,« je sporočil ameriški finančni minister Steven Mnuchin.

Washington stopnjuje ukrepe proti Madurovemu režimu, ki se kljub hudemu domačemu in mednarodnemu pritisku oklepa oblasti.

Po trditvah ameriškega finančnega ministrstva je banka Evrofinance Mosnarbank življenjskega pomena za Madurovo vlado, njena bančna sredstva so se lani povečala za 50 odstotkov. Banka je zagotavljala tudi podporo Madurovi vladi pri lanskem neuspešnem poskusu uvedbe nove kriptovalute petro, še trdijo na ameriškem finančnem ministrstvu.

Sankcije ameriškim državljanom in podjetjem prepovedujejo poslovanje s to banko ter blokirajo njeno premoženje, ki je pod ameriško jurisdikcijo, poroča francoska tiskovna agencija APF.Guaido bi zaradi trajajočega mrka razglasil izredne razmere.

Guaido poziva k novim protestom

Samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido je pozval državljane, naj v torek množično protestirajo proti režimu predsednika Nicolasa Madura, med drugim zaradi izpada električne energije v državi, ki sedaj traja že peti dan. »Če se bomo vztrajno mobilizirali, bomo kmalu končali nasilno oblast in prišli do prehodne vlade ter poštenih volitev,« je povedal Guaido članom nacionalne skupščine, ki ji predseduje in se je kot tak razglasil za začasnega predsednika države. »Jutri ob treh popoldne bo vsa Venezuela na ulicah,« je napovedal.

Dober povod za novo serijo protestov je izpad elektrike, ki ga Maduro razglaša za sabotažo sil pod vodstvom ZDA, Guaido in drugi pa za nov dokaz nesposobnosti režima. Guaido je nacionalno skupščino pozval, naj razglasi izredne razmere, da na ta način omogoči vstop mednarodne humanitarne pomoči. Maduro pomoč zavrača kot provokacijo.

Guaidoja je kot začasnega predsednika priznalo nekaj več kot 50 držav, vendar pa v mednarodni skupnosti ni prave volje za odločnejše posredovanje v pomoč Venezuelcem, saj varnostne sile ostajajo na Madurovi strani.