Pred 22. krogom so v taboru Olimpije potihem že razmišljali, kako bi se lahko z zmago na derbiju približali vodilnemu Mariboru, a je bil to račun brez krčmarja. Ljubljančani so namreč v Kranju klonili proti Triglavu in imajo zdaj za moštvom trenerja Darka Milaniča deset točk zaostanka. Maribor je namreč svoje delo opravil brez napake in premagal Gorico z 2:1. Na preostalih obračunih so Domžale suvereno odpravile Aluminij, Rudar je presenetil Muro, Krško in Celje pa sta se razšla brez zmagovalca.

Pevnik izpostavil slabo koncentracijo

Kakšno smolo imajo Kranjčani: v tretjem spomladanskem krogu so priigrali še tretjo zmago, a se je ob vsaki več govorilo o presenetljivem porazu višjerangiranega tekmeca. Za uvod so porazili hit jeseni Aluminij, nato nekdanjega prvaka Gorico, tokrat še aktualnega prvaka Olimpijo, ki je tudi sicer na naslovnicah, sploh ob neuspehih. Tako pač je, negativne novice se bolje »prodajajo« od pozitivnih, in ko se zalomi pretendentu za naslov, pa še iz prestolnice, je to prva tema. »Boli. Vse v klubu boli ta poraz, iz katerega pa moramo priti močnejši. Poskusimo pozabiti razočaranje, saj je pred nami derbi,« je iskal luč na koncu tunela ljubljanski trener Robert Pevnik. Bo moral, glede na informacije, ki so zakrožile po tekmi, kaj postoriti tudi v garderobi? Odločilnega strela z enajstmetrovke, s katero bi Olimpija pobegnila na verjetno neulovljivih 0:2, namreč ni izvedel Goran Brkić, ampak Stefan Savić. »V njegovih očeh sem videl, kam bo streljal. Imel bi jo, tudi če bi šla v okvir,« je bil vesel kranjski vratar Jalen Arko, ki se je vrgel proti stativi, mimo katere je meril Savić. Se je zavedal, da je to eden ključnih trenutkov tekme, ki jo lahko nagne na eno ali drugo stran? »Nisem čutil pritiska, saj sem videl, kako Ljubljančani zapravljajo priložnosti. Ja, in potem je na sceno stopil še 'Tija'. Celo tekmo ga ni bilo nikjer, potem pa dva gola iz nič. Bravo!« je v malce šaljivem tonu komentiral odločilni potezi junaka tekme.

In ko je na eni strani junak, je na drugi njegovo nasprotje. Verjetno jih je v taboru Olimpije več, saj je trener Pevnik izpostavil: »Neverjetno, koliko priložnosti smo zapravili, sploh v prvem polčasu, ko Triglav ni streljal na gol. Kriva je bila slaba koncentracija.« Nekaj podobnega se je očitno že dogajalo, a so vse skupaj pod preprogo pometle zmage, saj vratar Nejc Vidmar pravi: »Na prejšnjih tekmah nismo bili kaznovani, tokrat pač. Tri točke smo izgubili zaradi neučinkovitosti.«

V kranjskem taboru si seveda ob prvi analizi tekme ne delajo utvar. Vedo, da se je marsikaj izšlo idealno. »Ob polčasu smo se zmenili, da zaigramo bolj pogumno, z več tveganja, da se postavimo bližje nasprotnikovim igralcem, in uspeli,« ni skrival veselja Dejan Dončič. Spomladanski povratnik v orlovo gnezdo in očitno eden pomembnejših akterjev treh zaporednih zmag Aleš Mertelj sicer svari pred pretirano evforijo. »Trenutna situacija je obetavna, ampak ne smemo prehitevati. Še vedno na nobeni tekmi nismo favoriti, vendar pa rastemo.«

Naj Tavares igra še deset let

Petstota tekma za Maribor. Pet-sto-ta. Ni zaman uradni napovedovalec ocenil, da v Ljudskem vrtu še lep čas ne bo koga, ki bi jih nabral toliko. Tomislav Prosen, dolgoletni prejšnji rekorder, je zbral 391 nastopov. Jasmin Handanović je pri 333, Mitja Viler pri 308. Marcos Tavares pa je prišel do pol tisočaka. In ob jubileju zabil že 195. gol za Maribor. Spet Gorici, proti kateri je decembra 2017 podrl ligaški rekord Štefana Škaperja. »Ja, vedno se proti Gorici zgodi nekaj pozitivnega,« se mu je smejalo po golu z glavo, ki je razrešil goriško uganko. V kapetanskem stilu je pohvalil podajo Žana Kolmaniča in ocenil, da bo Luka Zahović, strelec drugega gola, spet najboljši strelec prvenstva. Maribor ima pred derbijem kljub kadrovskim težavam in pragmatični igri, ki spomladi prinaša gol na tekmo, zajetno zalogo.

»Enkrat ga bomo vsi pogrešali. Upam, da šele čez deset let,« si je zaželel Saša Gajser, ki je na mariborski klopi nadomeščal kaznovanega Darka Milaniča. »Najtežje ga je pokrivati v ligi,« je Tavaresa opisal tudi Žiga Lipušček, kapetan Gorice, bivši član Maribora. »Težko bi bilo kaj narediti, dober skok je bil. Prevzemam pa krivdo za drugi gol,« je spomnil, kako ga je gladko prehitel Zahović po podaji Amirja Derviševića.

Toda Gorica se ni predala. V prvem polčasu je zaprla vse poti, Nermin Bašić je razlog našel v dobri kondicijski, Gajser pa v taktični pripravi. Takoj v nadaljevanju je po odbitku negotovega Kenana Pirića namesto mreže Etien Velikonja naciljal soigralca. Vijoličaste je to predramilo in v petih minutah so zabili oba gola. »Analizirati moramo, zakaj se nam to dogaja,« je Gajser priznal, da Maribor ne zna tekme mirno pripeljati do konca. Gorica je znižala po kotu, ko je z glavo ob nepozornem Alexandruju Cretuju zabil Andrej Kotnik.

Dober občutek, da je Maribor garal za zmago, ki pa ne prinaša točk. Sedmi zaporedni poraz. V ligi, kjer lahko pregovorno vsak premaga vsakogar, so Gorčani brez zmage že deset tekem, od 7. oktobra. »Rezultat je negativen že pet mesecev, ampak sam sem pozitiven,« je povedal Nermin Bašić. Ni se – za razliko od Lipuščka – oziral na situacijo, ko bi Dragoslav Perić lahko dosodil enajstmetrovko ob posredovanju Saše Ivkovića: »Sem vseeno zadovoljen, ker je to Gorica z voljo in željo. Situacija je težka, ni pa alarmantna.«