Britanska premierka Theresa May in tisti ministri, ki držijo z njo glede brexita (takšni niso vsi), so zadnjo nedeljo pred odločilnimi brexitskimi tremi dnevi v parlamentu spremenili taktiko, da bi na glasovanju v torek dobili zeleno luč za brexitski sporazum. Do zdaj so poslance strašili predvsem s posledicami odhoda iz EU brez dogovora, po novem pa opozarjajo predvsem na »nevarnost«, da brexita ne bo oziroma da se povečuje verjetnost novega referenduma. Mayeva je včeraj v medijski ogenj poslala zunanjega ministra Jeremyja Hunta, ki je opozarjal predvsem konservativne poslance.

Konservativci v nevarnih vodah

»Če hoče nekdo ustaviti brexit, mora narediti le tri reči: ubiti mora ločitveni sporazum, doseči odložitev brexita in potem drugi referendum. V treh tednih lahko ti ljudje dosežejo dve od teh treh reči, tretja pa utegne biti na poti s pomočjo laburistične stranke,« je dejal Hunt. Svaril je predvsem desničarske evroskeptične poslance, ki ne popuščajo v svojem nasprotovanju premierkinemu brexitu predvsem zaradi irske varovalke. »Smo v zelo nevarnih vodah. Tisti, ki podpirajo brexit, morajo vedeti, da v primeru neuspeha ljudje zanj ne bodo krivili določene osebe ali skupine, ampak konservativno stranko, ki jim je obljubila brexit. Posledice za našo stranko bi bile uničujoče,« je Hunt opozarjal evroskeptične konservativne poslance.

Ti so sredi januarja med prvim glasovanjem o ločitvenem sporazumu, ki ga je vlada sklenila z EU, opoziciji pomagali, da ga je zavrnila z največjo večino v zgodovini. Proti je glasovalo 118 od 314 konservativnih poslancev, sporazum pa je bil poražen z 230 glasovi večine (prejšnji rekord je bil 166). Sprememba taktike vlade naj bi bila posledica prepričanja, da ni možnosti, da bi večina poslancev v sredo glasovala za izstop iz EU brez dogovora. To glasovanje pa se bo zgodilo le, če bo jutri večina zavrnila ločitveni sporazum.

Vseeno je zdaj najverjetnejši scenarij trimesečna odložitev brexita, o kateri bi potem glasovali v četrtek, ki pa po splošnem prepričanju ne bi prinesla nobene spremembe.

Kdor trdi, da ve, kaj se bo zgodilo po torku, laže

Zato Mayeva, ki jo laburistična opozicija osebno krivi za brexitski kaos manj kot tri tedne pred brexitskim datumom (29. marca), in ministri poskušajo vse, da bi poslanci jutri ločitvenemu sporazumu prižgali zeleno luč, čeprav ga ima večina za slabšega od članstva. Glavni problem je irska varovalka, ki jo želi Mayeva spremeniti, čeprav jo je predlagala sama. Prevladuje prepričanje, da bo luč v torek spet zelo rdeča, če EU ne bi v zadnjem trenutku popustila glede irske varovalke in pristala na to, da ima določen rok trajanja, ali pa na to, da se ji lahko Britanija enostransko odpove. Toda London in Bruselj se glede sprememb strinjata le o tem, da se ne strinjata.

Eden od ministrov, ki je hotel ostati anonimen, je dejal, da kdor koli trdi, da ve, kaj se bo zgodilo v primeru nove rdeče luči jutri, laže. Z drugimi besedami: Mayeva, ki si je glede brexita velikokrat premislila, si utegne premisliti tudi glede napovedanih glasovanj o nesporazumnem brexitu v sredo in o odložitvi brexita v četrtek. Včeraj je bilo slišati namige, da bi bili nasprotniki ločitvenega sporazuma v konservativni stranki jutri pripravljeni glasovati zanj, če bi Mayeva odstopila ali vsaj določila datum svojega odstopa. A poučeni pravijo, da za to ni možnosti in da odstop itak ne bi ničesar rešil.

Zelo zanimivo teorijo pa je včeraj razlagala edina poslanka Zelenih in ena od vodilnih zagovornic novega brexitskega referenduma Caroline Lucas. Pravi, da bo Mayeva, ko bo po porazu svojega ločitvenega sporazuma stisnjena ob zid, razpisala nov referendum, ki mu bo dala prednost pred odložitvijo brexita. Ko gre za brexit, je vse mogoče in ni nič nemogoče.