Pred tremi leti je Mestna občina Celje na dražbi od podjetja Family shop v stečaju kupila prvo, drugo in tretje nadstropje nekdanje blagovnice T, ki so jo v Celju odprli davnega leta 1971 in je bila prva sodobna veleblagovnica v Celju. Tri nadstropja v tej prostorni stavbi, ki so zadnja leta samevala, bodo še letos dobila povsem novo vsebino, medtem ko pritlični prostori ostajajo v lasti družbe Tuš, ki je v njih uredila sodobno samopostrežno trgovino.

Sodelovanje s šolami in gospodarstvom

Celjska občina je prostore kupila z namenom, da bo v njih na 2500 kvadratnih metrih uredila znanstveno-zabavni tehnološki park, prostore v tretjem nadstropju nekdanje blagovnice pa bo namenila podjetjem v zgodnji fazi razvoja, tako imenovanim startupom, inovativnim posameznikom ter malim in srednjim visokotehnološkim podjetjem. V prenovljeni stavbi bo prostore dobil tudi inkubator savinjske regije.

»Gre za novost v Sloveniji, ki bo, sem prepričan, prispevala k temu, da se bodo mladi lažje odločali za tehnične poklice. V Generatorju bodo namreč predstavljeni tehnologija prihodnosti pa energija in obnovljivi viri, astronomija, fizika, matematika, delovanje človeškega telesa ter področje zdravja in gibanja, a na drugačen, bolj zabaven način, s čimer se želimo približati mladim,« poudarja celjski župan Bojan Šrot. Pri oblikovanju vsebin bodo tesno sodelovali tako s šolami kot z lokalnim gospodarstvom. Celotna investicija z eksponati vred je ocenjena na 5,5 milijona evrov, od tega bo 3,6 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev.

Zgradili bodo panoramsko dvigalo

Družba Remont, ki je bila izbrana na javnem razpisu, se bo že ta mesec lotila zamenjave strešne kritine na nekdanji blagovnici, sledila bo sanacija fasade in zamenjava oken, zatem pa obnova notranjosti stavbe, v kateri bodo posodobili tudi vse inštalacije. »Izvedena bo rekonstrukcija severnega vhoda kot tudi fasade na severnem delu, dogradili pa bomo tudi vhodno avlo in jašek s panoramskim dvigalom,« pravi Alja Tihle Hren iz službe za odnose z javnostmi na celjski občini, kjer so se že lotili priprave dokumentacije za naročilo eksponatov za poljudnoznanstveni park. »Pričakujemo, da bi lahko park za obiskovalce odprli že v prvem četrtletju prihodnjega leta,« še dodaja Tihle-Hrenova.