Po omarah se nam že dolgo kopičijo kabli najrazličnejših dolžin in predvsem oblik. Nekateri so primerni za starejše mobilnike, drugi za novejše, tretji za zunanje diske, četrti za povezovanje televizije ali monitorja z računalnikom… Zmešnjavi bi se lahko izognili, če bi imeli enoten standard kablov, ki bi zmogel opravljati vse navedene naloge. Pomemben korak v to smer je bil storjen leta 2017, ko je Intel obljubil, da bo svoj izredno zmogljiv standard kablov thunderbolt 3 odprl za prosto uporabo vsem proizvajalcem, brez plačila. Minuli teden je obljubo izpolnil, neprofitna organizacija, ki bdi nad razvojem standarda za povezovanje naprav z USB-kabli, pa je napovedala prihod nove generacije USB – USB4.

Boljša povezljivost in dvakrat višje hitrosti

Vse podrobnosti o zmogljivostih USB4 za zdaj še niso znane, vemo pa, da bo kabel na pogled enak kablu USB-C. To vrsto kablov poznajo uporabniki boljših novejših pametnih telefonov, odlikuje pa jih, da ni več pomembno, v katero smer obrnete vtič, saj se ta prilega vhodu, četudi je obrnjen na glavo. Ker naj bi USB4 združeval zmogljivosti prejšnjih generacij standarda USB in thunderbolta 3, pa se obeta tudi velika racionalizacija kablovja.

Z novim USB-standardom bomo lahko naprave priklopili na zaslone, zunanje grafične kartice, diske in še kaj. Prav tako bo mogoče z enim kablom povezati računalnik z dvema monitorjema, hkrati pa prek istega kabla prejemati sliko in preostali, neizkoriščeni pretok kabla nameniti za prenos datotek.

Izrednega pomena pa so tudi obljubljene količine žičnega prenosa podatkov. Najnovejši standard USB 3.2 omogoča hitrost prenosa do 20 gigabitov na sekundo. USB4 bi to hitrost lahko podvojil in dosegel do 40 gigabitov na sekundo. V praksi to pomeni, da bi film z ločljivostjo 4K lahko z ene naprave na drugo skopirali v vsega 30 sekundah.

Standard USB4 bo hkrati kompatibilen z napravami, ki podpirajo zgolj starejše različice standarda, bo pa uporabnost omejena na zmogljivosti najslabšega člena povezave. Hkrati ni rečeno, da bomo s prihodom USB4 za vselej rešeni različnih standardov. Intel bo namreč še naprej razvijal standard thunderbolt, ki ne bo nujno identičen zmogljivostim nadaljnjih različic USB. Prav tako bomo morali na prve naprave s standardom USB4 počakati še nekaj časa. Uradne specifikacije bodo objavljene sredi leta, prvi izdelki s standardom pa bodo prišli prihodnje leto, morda celo šele leta 2021.