Oblikovalec Dejan Kos je soustanovitelj studia Desna hemisfera, kjer je tudi kreativni vodja. Končal je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje. Nato je študiral na Akademiji za likovno umetnost  in oblikovanje UL ter obštudijski čas porabil za številne zanimive stvari. Opravljal je študentske poklice v kovinarski delavnici, preizkusil se je v izdelovanju strešnikov, delal je za mizarstvo Amek in za podjetje Kolpa…

Za Kolpo je oblikoval kopalniško pohištvo Flat Form, za katero je na sejmu Ambient prejel nagrado top 10. Pohištvo je bilo oblikovano v sklopu projekta pri profesorju Vladimirju Pezdircu na fakulteti, Kolpa pa je potem izmed vseh konceptov izbrala Kosovega in ga predstavila na ljubljanskem pohištvenem sejmu Ambient. Z mizarstvom Amek so leta 2012 razvili TV-omarico Tramek, za katero je na sejmu Ambient ponovno dobil nagrado top 10. Izdelek so predstavili tudi na priznanem sejmu 100% design 2013 v Londonu, kjer so ga novinarji izbrali za enega izmed petih najboljših produktov na sejmu.

Izobražen naročnik za lepe in koristne stvari

V četrtem letniku študija je zapustil akademijo in je ni nikoli končal. Je pa pred tem prejel Prešernovo nagrado in nagrado za izjemne študijske dosežke. V tem obdobju je s prijateljema, oblikovalcem Klemnom Smrtnikom in arhitektom Damirjem Islamovićem, ustanovil studio Desna hemisfera. V studiu deluje neprekinjeno od samega začetka do danes kot kreativni vodja. Dejan Kos pravi: »Studio smo poimenovali po desni možganski polobli, ki je zelo čustvena, vizualna, optična, živahna, intuitivna in meditativna. Njeni interesi so predvsem naše samozavedanje in globine le-tega. Tam najdemo srečo in smisel življenja.«

 V studiu Desna hemisfera negujejo veliko strast do oblikovanja in kreativnega razmišljanja. Vedno jih navdušujejo prototipi ali končni izdelki, ki so po njihovi presoji zadovoljili vse parametre dobrega oblikovanja. Ustvarjalni proces oblikovalcev v ekipi obsega tudi iskrene pogovore o tem, zakaj je stol, na katerem so sedeli, za las zgrešil te iste parametre. »Našim strankam pomagamo, da delajo to, kar delajo, še bolje. Oblikovalci njihovim izdelkom dodajamo estetsko in funkcionalno vrednost, skozi to dodano vrednost pa uporabnikom poskušamo razložiti zapletene procese za produktom, kar pomeni boljše razumevanje in večjo pripadnost.«

Način izbire strank je za njih zelo pomemben, saj ustvarjalni proces zahteva kreativno komunikacijo med naročnikom in oblikovalcem. Najraje delajo za naročnike, ki prek svojih izdelkov prispevajo k dobrobiti naše skupnosti. Pravijo, da izobražen naročnik ustvarja lepe in koristne stvari. Dejan Kos dodaja: »Uspešnost je veliko več kot le dobra strategija poslovanja – je kakovosten odnos med vpletenimi za skupen cilj. Naša filozofija je v svojem bistvu povsem preprosta: če se zavedamo svojih mej, se bomo tam tudi ustavili!« Kos pojasni, da je takšno razmišljanje povezano z globoko zavezo k iskanju inovativnih oblikovalskih rešitev prek meja, ki jih poznamo in smo jih navajeni. Torej, postavijo meje višje in drugje ter se potrudijo, da jih dosežejo. Ob tem skušajo narediti dober produkt za ljudi in nekaj dobrega za lasten užitek.

Kopalna kad in umivalnik v enem

V studiu Desna hemisfera so za podjetje Kolpa oblikovali poseben element, kjer sta v sožitju kopalna kad in umivalnik. Posledica združitve je oblika, ki se popolnoma prilega človeškemu telesu. Vsa vodovodna napeljava je očem skrita v dvojnem dnu, kar omogoča oblikovno čistost. Symbiosis je tudi tehnološko dovršen izdelek, saj je temperaturo in pritisk vode možno upravljati z dotikom prstov, vgrajene ima tudi zvočnike, na katerih si lahko prek pametnega telefona predvajate najljubšo glasbo, medtem ko uživate v sproščujoči kopeli.

S tem ko so oblikovalci Desne hemisfere združili ljubezen do glasbe z natančno integracijo tehnologije in visokokakovostnih avdiokomponent, so ustvarili vrhunski lebdeči gramofon Mag-Lev Audio. Lahko mu rečemo gramofon prihodnosti za medij iz preteklosti. Lebdeči gramofon vizualno obogati izkušnjo poslušanja vinilnih plošč, s tem da krožnik lebdi v zraku. Dejan Kos je tudi soustanovitelj podjetja, katerega razvoj in proizvodnja sta v Novi Gorici in do danes zaposluje 30 ljudi.

Pisarniška miza Katedra predstavlja kombinacijo kontrastov. Velika bela površina se naslanja na masiven lesen blok, ki posnema zložene tramove. Leseni del skriva tri predale, pisalna površina pa je narejena iz kerrocka, ki je popolnoma obnovljiv. Velika delovna površina ima vgrajen brezžični polnilnik za mobilnike AirCharge.