Po dolgotrajnih težavah s poškodbo, zaradi katere je v letošnjo sezono stopil nepripravljen, se je Peter Prevc na tekmi svetovnega pokala v Oslu vrnil med najboljše. V nestanovitnih vetrovnih razmerah na skakalnici v Holmenkollnu sta mu uspela izvrstna skoka, s katerima je moral premoč priznati le zmagovalcu, Norvežanu Robertu Johanssonu in vodilnemu po prvi seriji, Avstrijcu Stefanu Kraftu. Uspeh slovenske reprezentance sta dopolnila brat Domen Prevc s šestim in najboljši slovenski skakalec te zime Timi Zajc s 14. mestom.

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Japonec Rjoju Kobajaši, je bil tokrat peti, z uspehom pa si je že zagotovil veliki kristalni globus. Pet tekem pred koncem ima 500 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Kamilom Stochom.

Peter Prevc zadovoljen, vesel in olajšan

Prevc, nekdaj serijski zmagovalec, je na zmagovalni oder stopil sploh prvič po 13 mesecih, skupno pa že 53. v karieri. S skokoma, dolgima 125,5 in 129 metrov, je močno popravil letošnji najboljši dosežek iz Engelberga v Švici, ko je osvojil 16. mesto. »Uspela sta mi najboljša skoka te sezone, in to v serijah, ki štejejo, torej na tekmi. Presrečen sem, da mi je to uspelo v pravem trenutku. Razmere so bile zahtevne, vendar pa sem to odmislil in kljub temu dobro skočil,« veselja ni skrival Peter Prevc.

Da bi se v Oslu lahko prebil med najboljše, je sicer nakazal že po prvem skoku, ko je bil dolgo časa vodilni. Prvi ga je prehitel šele Japonec Jukia Sato, v nadaljevanju pa še sedmerica tekmovalcev – vključno z Domnom Prevcem, ki je bil po uvodni seriji na visokem petem mestu. »Po prvi seriji je bila pozicija že kar visoka. Videl sem, kakšna imena so bila za mano in da bo v drugo znova treba dobro skočiti. Malo sem zavrtel spomin nazaj, kako sem se pripravil na prvo serijo in na druge dobre skoke,« je dejal starejši od bratov Prevc.

Čeprav mu razmere niso bile najbolj naklonjene, je bil Prevčev skok v drugi seriji še daljši, na veliko zadovoljstvo gledalcev pa ga je naposled le preskočil domačin Johansson. Ta je na najvišjo stopničko stopil drugič v karieri – zanimivo, tudi premierne zmage se je veselil na domačih tleh, in sicer lanskega marca v Vikersundu. »Ko sem v finalu pristal, sem bil zelo zadovoljen. Nato sem gledal tablo vodilnih in vsi so imeli 130 ali več metrov, tako da sem bil že kar malo na trnih, kam me bodo rezultati prinesli. Ko je bila na semaforju izpisana številka ena, sem bil zelo zadovoljen, vesel in olajšan. Tudi zato, ker sem zmago dosegel po psihološki plati,« je še pristavil 26-letnik.

Glavni trener Bertoncelj: Izteklo se je odlično

Dobre predstave slovenskih skakalcev na posamični tekmi se je po razočaranju na sobotni ekipni preizkušnji razveselil selektor Gorazd Bertoncelj. Zaradi močnega in spremenljivega vetra je ta imela le eno serijo, Peter Prevc, Anže Lanišek, Domen Prevc in Timi Zajc pa so zasedli šesto mesto. Zmagali so Norvežani, drugi so bili Japonci, tretji pa Avstrijci. »Smo zelo veseli, izteklo se je odlično. Peter je naredil dva odlična skoka v dokaj povprečnih oziroma skromnih razmerah, zato je rezultat vreden še več. Tudi Domen je obakrat skočil izvrstno. Zelo lep rezultat po dveh sušnih mesecih zanj. Tudi Timi je bil soliden in s končnim razpletom smo zelo zadovoljni,« je končno oceno podal Gorazd Bertoncelj.

Križnarjeva med deseterico

V Oslu se je ta konec tedna mudila tudi ženska skakalna karavana. Na tekmi, ki jo je dobila Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, je nastopilo pet Slovenk, brez finalnega skoka je ostala le Maja Vtič. Najvišje je končala Nika Križnar, ki je bila po prvi seriji 12., v drugi pa pridobila štiri mesta in zasedla osmo mesto. Špela Rogelj je osvojila 13. mesto, Urša Bogataj 15., Jerneja Brecl, ki je bila po prvi seriji celo sedma, pa je po ponesrečenem finalnem skoku zasedla 19. mesto.

Skakalke in skakalce v sklopu skandinavske turneje naslednja tekma čaka jutri v Lillehammerju, jutri pa bodo kvalifikacije.