Volitve veljajo zgolj za formalnost, saj prave konkurence med kandidati ni. V vsakem volilnem okrožju se je za glasove volivcev potegoval zgolj po en kandidat vladajoče Delavske stranke. Volivci so lahko izbirali med možnostma "da" ali "ne", navaja dpa.

Po poročanju državne tiskovne agencije KCNA so do 18. ure po lokalnem času glasovali vsi volivci v vseh volilnih okrajih, z izjemo tistih, ki so v tujini ali delajo na morju.

Pred petimi leti je bila volilna udeležba prav tako visoka, 99,97-odstotna, kandidati pa so prejeli 100-odstotno podporo volivcev. Severnokorejska ljudska skupščina je uradno najvišji organ v državi, ki pa se sestane le enkrat ali dvakrat letno, da potrdi odločitve voditelja Kim Jong Una.

Po mnenju opazovalcev je namen volitev utrditi enotnost v državi, ki je mednarodno izolirana in zaradi svojega jedrskega programa deležna sankcij Združenih narodov.

Nedavni drugi vrh med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v vietnamskem Hanoju, namenjen pogovorom o denuklearizaciji Korejskega polotoka, se je končal brez dogovora. Kot je med drugim pojasnil Trump, je zavrnil zahtevo Pjongjanga po umiku sankcij.