Že tako težavni dialog Kosova in Prištine je zašel v še bolj nemirne vode, potem ko je parlament v Prištini v četrtek sprejel platformo za dialog s Srbijo v enajstih točkah. V njej med drugim zahteva medsebojno priznanje, zavrača vse popravke meja in to, da Srbija pristane na ustanovitev tribunala za pregon vojnih zločinov v vojni na Kosovu (1998–1999).

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je včeraj zato besedno streljal na več naslovov. »Marš s tem papirjem, prištinska banda, kamor hočete, pa poglejmo, kdo bo izpolnil te vaše zahteve. Srbija jih ne bo!« je po poročanju Tanjuga dejal Vučić. Rekel je tudi, da je EU že pred pol leta opozarjala na platformo, pa so mu zagotavljali, da v kosovskem parlamentu ne bo prišla niti na dnevni red. »Zdaj pa pravijo, da nima komentarja,« je rekel Vučić.

Kosovski parlament je dokument sprejel v času, ko naj bi potekala zelo intenzivna tajna diplomacija med Kosovom in Srbijo. ZDA želijo, da bi bil sporazum med njima pod streho do konca leta, in zanimivo je, da je bil prav včeraj na že prej napovedanem obisku v Beogradu ameriški podsekretar za politične zadeve David Hale, ki bo danes v Prištini. Pestra je tudi notranja dinamika v obeh državah. Vučić je tarča protestov, a iz ZDA prihajajo namigi, da jim protesti in bojkot opozicije ne dišijo, ker na Vučića računajo za sklenitev dogovora s Kosovom. V Prištini pa so priča rivalstvu med predsednikom Thacijem in premierjem Haradinajem. Thaci je naklonjen nekaterim pogajalskim zamislim, kot je menjava ozemlja, medtem pa Haradinaj zagovarja trši pristop do Srbije. Njegova vlada je poskrbela za zadnjo zaostritev z uvedbo carin na srbsko blago. Hale je včeraj dejal, da bi jih morali odpraviti. ba, agencije