Po svetovnem prvenstvu se bo sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih nadaljevala s tretjo norveško turnejo s šestimi tekmami in končala s finalom na letalnici v Planici od 21. do 24. marca. Na startu norveške turneje na slovitem Holmenkollnu nad Oslom se je zbrala vsa skakalna elita. V sinočnjih kvalifikacijah je za nedeljsko tekmo posameznikov – danes bo preizkušnja ekip (oba dneva začetek ob 14.30) – nastopilo kar 74 tekmovalcev iz 17 držav.

Ker za skupni seštevek turneje z nagradim skladom 100.000 evrov šteje vseh 16 skokov v konkurenci (štirje v kvalifikacijah in 12 na tekmah), so se vsi zelo zagnano lotili že sinočnjih kvalifikacij. Na veliko veselje gostiteljev turneje je majico vodilnega za zmago v kvalifikacijah oblekel brkati Robert Johansson, ki je v zelo dobri formi, saj je bil najboljši že v obeh serijah za trening. Slovenski adut bo Timi Zajc, ki je s tretjim mestom potrdil vrnitev v vrhunsko formo. Na tekmo se je uvrstilo pet Slovencev, izpadel je Anže Semenič.

»Zadnje četrtine sezone z devetimi tekmami se bomo lotili na vso moč. Na norveški turneji nas čaka zelo zahteven ritem, vse se bo odvijalo zelo hitro, zato bo treba biti zelo osredotočen na vsak skok za trening, kvalifikacije in naslednji dan na tekmo. Cilj je čim več uvrstitev med najboljših deset. Ko se bo pokazala priložnost za stopničke, jo bo treba izkoristiti. Energije je še dovolj, fantje so zelo motivirani. Timi Zajc je znova ujel dobro formo, Domen Prevc je zelo motiviran,« je napovedal selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj, ki je odločil, da bodo na današnji ekipni tekmi nastopili Peter Prevc, Anže Lanišek, Domen Prevc in Timi Zajc.

Le nekaj ur pred začetkom turneje je 30-letni norveški skakalec Andreas Stjernen sporočil, da bo po norveški turneji končal kariero in na finalu v Planici ne bo nastopil. »Odločitev je v glavi zorela že dlje časa. O njej sem razmišljal že poleti, jeseni in pozimi. Ne vem še, kaj bom počel po koncu kariere,« je povedal Andreas Stjernen. Vrhunec kariere je doživel lani z zlatima kolajnama z norveško ekipo na olimpijskih igrah v Pjongčangu in na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu. Devetindvajsetletni Avstrijec Gregor Schlierenzauer je predčasno končal sezono, potem ko ni bil uvrščen v ekipo za norveško turnejo. Morda bo tudi sklenil kariero.