V Östersundu na Švedskem so na svetovnem prvenstvu v biatlonu podelili prvi komplet odličij v posamični konkurenci. Na sprinterski preizkušnji ob spremenljivih vetrovnih razmerah je zlato kolajno osvojila 34-letna slovaška tekmovalka Anastazija Kuzmina, ki se je lani celo spogledovala s koncem kariere. V Östersundu je osvojila prvi naslov svetovne prvakinje, pred tem pa je bila trikrat zlata na olimpijskih igrah.

Anastazija Kuzmina je imela v minulih dneh zdravstvene težave, zato je izpustila četrtkovo tekmo mešanih štafet. Biatlonke so imele zaradi vetra obilo težav na strelišču, kjer je svetovna prvakinja v ležečem položaju zgrešila eno tarčo. V napeti tekmi za odličja je odločala tekaška preizkušnja, Anastazija Kuzmina pa je zablestela v zadnjem krogu, ko je tudi prehitela najbližji zasledovalki. Drugega mesta se je razveselila Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold, za katero je srebrna kolajna največji uspeh kariere. Tretja je bila Laura Dahlmeier. Skupaj s Tandrevoldovo sta bili nezgrešljivi na strelišču.

Razočaranje so občutili v slovenski reprezentanci, saj se Lea Einfalt in Polona Klemenčič nista prebili med najboljšo šestdeseterico in tako ostali brez nastopa na jutrišnji zasledovalni tekmi. Klemenčičeva je v streljanju leže zgrešila tri tarče in po tekmi povedala: »Nisem v strelski formi. V teku sem se počutila dobro, kar pa ni zadostovalo. Res si želim, da bi do naslednjih tekem izboljšala svoje streljanje.« Debitantka na svetovnem prvenstvu Lea Einfalt je na vsakem postanku zgrešila po en strel in si nabrala prevelik zaostanek v tekaškem delu tekme. Preboj na jutrišnjo zasledovalno preizkušnjo je zgrešila za 21 sekund: »Razmere so bile zelo zahtevne. Ponoči je zapadlo veliko novega snega, zato smo kopale po progi. Moje smuči za takšno podlago niso bile najboljše. Zadovoljna sem, ker sem dosegla svoj najboljši strelski dosežek.« Trener Uroš Velepec je pristavil, da je Klemenčičeva uprizorila napredek v teku, za Einfaltovo pa je dodal, da je bila blizu uvrstitvi na zasledovanje: »Obe si zaslužita pozitivno oceno, saj sta uspešno pozabili četrtkovo tekmo. V prihodnosti od obeh tekmovalk pričakujemo veliko.«

Danes se bo v Östersundu ob 16.15 začel sprint za moške. Motor slovenske reprezentance bo Jakov Fak.