Kuzmina, ki se je jeseni spogledovala celo s koncem kariere, je pri 34 letih po treh olimpijskih zlatih medaljah osvojila še prvi naslov svetovne prvakinje. Tekmici je ugnala v zadnjem krogu, saj je morala nadomestiti zgrešen strel oziroma kazenski krog. A zadovoljni sta lahko tudi Norvežanka in Nemka. Tandrevoldova je v ostrem boju sicer izgubila zlato v končnici, a pri 22 letih osvojila prvo odličje na SP in lepo izhodišče za nedeljsko zasledovanje.

Do kolajne se je prebila tudi 25-letna Dahlmeierjeva, dvakratna olimpijska prvakinja, ki je večji del sezone zaradi poškodb in bolezni izpustila, na SP pa ob 100-odstotnem streljanju prikazala zadovoljivo formo za odličje, pa čeprav je zaradi slabega počutja še v četrtek odpovedala nastop v mešani štafeti.

Slovenski tabor vnovič nima razloga za veselje. Potem ko sta se Polona Klemenčič in Lea Einfalt že v mešani štafeti v četrtek pustili ujeti tekmicam za krog in je slovenska vrsta že pred polovico tekme končala nastop, se omenjenima dekletoma danes, kljub okrnjeni konkurenci, ni uspelo prebiti na nedeljsko zasledovanje. Einfaltova, novinka v biatlonski karavani, je zgrešila dva strela in bila z zaostankom 2:55 minute 69., Klemenčičeva pa je zgrešila štirikrat in zasedla 77. mesto med 93 uvrščenimi tekmovalkami, zaostala pa je 3:07 minute.

V soboto bo v Östersundu ob 16.15 na sporedu še moški sprint, tudi z Jakovom Fakom v glavni vlogi.