Predsednik Donald Trump je sprejel njegov odstop, je danes sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

"Bill bo še naprej podpiral predsednika Trumpa in njegovo politiko ter bo služil kot višji svetovalec pri kampanji za ponovno izvolitev," je dodala.

Shine je prevzel položaj komunikacijskega direktorja julija lani. Večino svoje kariere pa je preživel kot producent in eden vodilnih pri Fox News, devet mesecev je bil tudi sopredsednik te televizijske hiše.

Bill Shine je leta 2016 postal sopredsednik Fox News, ker je moral Roger Ailes odstopiti zaradi spolnih zlorab žensk. Shine je nato pomagal zaščititi nekdanjega šefa, ki se je upokojil z bogato odpravnino. Zaradi škandala okrog tega je nato odstopil tudi Shine, vendar našel odprta vrata pri Trumpu v Beli hiši.

V ZDA trenutno vre zaradi razkritja, da je televizija Fox News propagandni stroj Trumpa in republikanske stranke, in sicer potem, ko je revija New Yorker objavila podroben preiskovalni prispevek o tem.

Demokratska stranka je zaradi tega odpovedala sodelovanje s televizijo Fox News pri vodenju in prenosu soočenj predsedniških kandidatov.

Trump se je na to odzval tako, da je odpovedal sodelovanje z vsemi ostalimi televizijami, ki po njegovem mnenju za razliko od Fox News objavljajo lažne novice.

Trump je imel pred odhodom v Alabamo za ogled škode po zadnjih tornadih eno svojih tradicionalnih "helikopterskih" novinarskih konferenc, ki potekajo na prostem pred Belo hišo z ropotajočimi elisami helikopterja v ozadju.

Uvodoma je Američanom ponovno pojasnil, da je celotna preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve prevara in lov na čarovnice, izrazil obžalovanje, da mora nekdanji šef njegove kampanje Paul Manafort v zapor, napovedal, da ne bo podpisal trgovinskega sporazuma s Kitajsko, če ta ne bo imeniten, in zagotovil, da so odnosi med njim in voditeljem Severne Koreje Kim Jong-unom dobri. Vmes je demokratsko stranko označil za protiizraelsko.

Vprašanj o nameravanem izsiljevanju članic zveze Nato ter drugih zavezniških držav, če ne bodo pokrile vseh stroškov namestitve ameriških vojakov na njihovih tleh, o čemer danes poroča agencija Bloomberg, pa ni bilo.

Trump namerava od Japonske, Nemčije, Južne Koreje in drugih držav zahtevati, da v celoti pokrijejo vse stroške, in plačajo še 50 odstotkov več za privilegij gostovanja.

Bloomberg poroča, da se v Pentagonu in State Departmentu držijo za glave in z bledimi obrazi tuhtajo, kako ta naklep, ki bo uničil ameriška zavezništva po svetu, onemogočiti.

"To znova dokazuje kako neveden in kratkoviden je Trump. Enostavno mu ni jasno, da so ameriški vojaki tam zaradi naše nacionalne varnosti," je izjavil nekdanji republikanski kongresnik, ki sedaj vodi oddajo televizije MSNBC Joe Scarborough.

"Predsednik Trump ima kot kaže v glavi, da moramo zaračunavati uporabniške takse za naše vojake. V tujini so nameščeni za zaščito varnosti Amerike in zaveznikov," je pristavil konservativni komentator Washington Posta David Ignatius.