Maribor ni v središču zanimanja le zaradi prvega mesta na lestvici s prednostjo sedmih točk pred Olimpijo, ampak še veliko bolj zaradi kalimerovskega pritoževanja nad sodniki, saj so izvedli pravo ofenzivo. Z udrihanjem čez sodnike se ukvarjajo vsi v hierarhiji kluba, od predsednika Draga Cotarja, prek športnega direktorja Zlatka Zahovića in trenerja Darka Milaniča do igralcev. Prst so usmerili v Olimpijo, češ da ima privilegije. Ne predstavljamo si, kakšna bi bila reakcija, če bi imeli sodniki v slovenski ligi VAR in bi proti Mariboru dosodili takšen kazenski strel, kot sta ga v ligi prvakov Skomina za Manchester United in Čakir za Porto. »V svoji hiši imam toliko dela, da ne berem in razmišljam, kakšne težave imajo oni. Mi imamo dovolj dela že s tem, da povežemo tri zmage zapored,« je dogajanje v Ljudskem vrtu komentiral trener Olimpije Robert Pevnik.

Triglav – Olimpija, danes ob 14.45, sodnik: Jug

Edini ekipi s stoodstotnim izkupičkom v prvih dveh krogih spomladanskega dela. Že tako nepopustljivi Gorenjci so z izkušenima 31-letnima vezistoma Alešem Mertljem in Muamerjem Svarko dobili stabilnost in izkušnje v zvezni vrsti ter postali ekipa s karakterjem. Zaradi kartonov bo manjkal prvi strelec Luka Majcen (8 golov), ki zabija, izziva tekmeca in ob vodstvu krade čas. »Čaka nas najtežji izpit spomladi. Kakovost je naši strani, a za tri točke bomo morali biti bolj borbeni, dinamični, motivirani, željni in agresivni od tekmeca,« je načrt razkril trener Olimpije Robert Pevnik, ki ničesar ni prepustil naključju. Ker igrišča na začetku spomladi še niso brezhibna, Olimpija tudi trenira na nekoliko slabšem igrišču. »Alibija zaradi slabega igrišča ni, čeprav je prednost za ekipo, ki se brani. Čeprav je slabo, se lahko vseeno boriš, zabiješ gol, dobivaš dvoboje ena na ena ter vse počneš v sprintu,« je dodal Pevnik, ki je klasično tiskovno konferenco zamenjal za klepet ob kavi v lokalu na stadionu v Šiški. Največje orožje Olimpije je zvezna vrsta, v napadu je še veliko rezerv, saj je pogosto podaja preveč, namesto da bi egoistično zaključili napad. Kader se je razširil za Kronavetra, ki trenira z ekipo, in Štigleca, ki mu je propadel prestop k Bate Borisovu v Belorusiji. Končno naj bi bili urejeni dokumenti za prestop Mujčića.

Verjetni postavi – Triglav: Arko, Rogelj, Kumer, Arh-Česen, Mlakar, Mertelj, Karamatić, E. Kryeziu, Svraka, Tijanič. Crnov. Olimpija: Vidmar, Boyake, Putinčanin, Maksimenko, Jurčević, Tomić, Brkić, Črnic, Suljić, Savić, Lupeta. Naš namig: 0.

Maribor – Gorica, danes ob 17. uri, sodnik: Perić

V Ljudskem vrtu je bil medijski termin že v sredo. Ni šlo brez vprašanj o sojenju. »Samo nasmejal sem se, nič drugega,« je Darko Milanič odvrnil na vprašanje, kaj mu je šlo po glavi, ko je videl, da bo Mariboru po zmagi pri Aluminiju (0:1) znova sodil eden od sodnikov iz Kranja ali Ljubljane, ki so letos vijoličastim sodili v 77 odstotkih ligaških tekem. Pristavil je, da mu ni do smeha, ko gre za sojenje. »Ne bi bil jezen, če bi si zaslužil biti izključen,« je razmišljal Milanič. Popoldne je nato dobil kazen tekme prepovedi prav zaradi komentiranja sojenja. V trenažnem procesu so znova Mitja Viler, Marko Šuler in Martin Milec, ampak Saša Gajser, Milaničev pomočnik, bo moral voditi moštvo brez kaznovanih Dina Hotića in Aleksa Pihlerja, upoštevati kvoto tujcev in povrhu še dejstvo, da kar četverica (Klinar, Cretu, Dervišević, Ivković) ob kartonu tvega izostanek na derbiju v Stožicah. Edina pozitivna sprememba pri Gorici je vrnitev Etiena Velikonje. A tudi on ne zadostuje, Nermin Bašić je serijo štirih porazov, po katerih je odšel Miran Srebrnič, podaljšal že na šest, čeprav so Goričani tako pri Celju (4:3) kot proti Triglavu (1:2) sprva vodili. Proti Mariboru, ki jim je letos zabil že osem golov, bodo brez Andrije Filipovića. »Skušali nas bodo presenetiti na hitre prehode, kar je logično. Če bi naredili kaj drugega, bi bilo za nas odlično,« je goriško taktiko ocenil Milanič.

Verjetni postavi – Maribor: Pirić, Klinar, Ivković, Rajčević, Kolmanič, Cretu, Dervišević, Santos, Vršič, Mešanović, Zahović. Gorica: Sorčan, Halilović, Tomiček, T. Kavčič, Celcer, Oršolić, Kolenc, Šipek, Osuji, Bužinel, Velikonja. Naš namig: 1.

Krško – Celje, jutri ob 13.30, sodnik: Šmajc

Krškemu po dveh spomladanskih porazih gori pod nogami v boju za obstanek. Zaostanek za devetim Rudarjem je po porazu v Velenju narasel na šest točk, zato bo za posavske nogometaše vsaka naslednja tekma ključnega pomena. Krčani so med zimskim premorom izgubili preveč mladih domačih igralcev, ki so odšli zaradi nesoglasij med vodilnimi funkcionarji v nogometnem klubu in nogometni šoli. Celjani se še naprej potegujejo za evropsko vozovnico, zato bodo v Krškem nosili breme favorita. Celjani so vključno s prvim strelcem lige Rudijem Požegom Vancašem zatajili na zadnji tekmi v Stožicah, kjer proti Olimpiji niso imeli možnosti za presenečenje. »V Krškem nas čaka zahtevno gostovanje. Nasprotnik nam glede na statistiko ne ugaja, a cilj ostaja zmaga,« pravi kapetan Janez Pišek.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Batarelo, Cetina, Kordić, Da Silva, Jandrek, Petrović, Vojković, Volarič, Volaš, Vukušić. Celje: Jurhar, Brecl, Zaletel, Stojinović, Vidmajer, Benedičič, Pišek, Pungaršek, Lotrič, Požeg Vancaš, Vizinger. Naš namig: 2.

Rudar – Mura, jutri ob 15.30, sodnik: Vinčić

Če so se Domžale in Maribor raje previdneje lotili Mure, so po drugi strani Prekmurci moštvom, ki so na lestvici za njimi, poleg upanja na boljše čase ponudili zlasti točke. Šest so jih črno-beli v tej sezoni že (pre)dali zadnjemu Krškemu, predzadnjemu Rudarju pa kljub dvojnemu vodstvu avgusta v Velenju (3:2) ponudili prvo zmago. Muraši so takrat začeli spoznavati, da imajo za (naj)višja mesta preslab izkupiček na gostovanjih. Slabšega imata le – Krško in Rudar.

Vseeno se iz Murske Sobote znova podaja falanga navijačev, morda jih bo celo petsto. Ante Šimundža je po remiju z Domžalami (0:0), katerih previdnejši obrambni pristop je razumel kot kompliment, zatrjeval, da se še vedno borijo za obstanek. V tej borbi je že večji del sezone prav Rudar, ki le štiri kroge ni bil na (pred)zadnjem mestu. Marijan Pušnik je v zmagi proti Krškemu (1:0) sicer videl bolj agresivno in trše moštvo, ki je tako zelo popustilo po uri igre v Domžalah (6:2), čeprav so bili tudi Krčani blizu točke. »Jasno je, da bo vsaka tekma za nas zelo težka in da se bo treba zelo potruditi,« je Marijan Pušnik dejal kljub zmagi. Knapi, ki so poletje začeli v Evropi, zdaj pa tudi z menjavami v golu iščejo pot na varno, imajo sicer najmanjši obisk v letošnjem prvenstvu, a so vseeno na stadionu Ob jezeru osvojili kar 16 od doslej osvojenih 21 točk. Pušnik bo brez izkušenega Damjana Trifkovića.

Verjetni postavi – Rudar: Radan, Kašnik, Pušaver, Tomašević, Arap, Ćosić, Hrubik, Krefl, Kobiljar, Škoflek, Tučić. Mura: Obradović, Kous, Peričić, Maruško, Šturm, Kozar, Lorbek, Kouter, Horvat, Maroša, Sirk. Naš namig: 0.

Domžale – Aluminij, jutri ob 17.30, sodnik: Skomina

Neposredni dvoboj za tretje mesto, kamor so po uvodnem spomladanskem krogu poskočili Domžalčani in imajo točko prednosti pred Kidričani. Domžale na dosedanjih štirinajstih tekmah z Aluminijem sploh še niso izgubile. Vpisale so deset zmag, štirikrat pa sta si tekmeca razdelila plen.

Spomladi so v boljši formi Domžalčani, ki so iztržili štiri točke na tekmah z Rudarjem in Muro, medtem ko je Aluminij klonil proti Triglavu in Mariboru. Kidričanom se pozna, da so pozimi izgubili ključne igralce, ki so tako zablesteli v jesenskem delu prvenstva, da je Aluminij postal hit prvenstva. »Aluminij je kakovosten tekmec, kar je dokazal z dobrimi rezultati v letošnji sezoni. Kljub temu sem prepričan, da bomo tudi tokrat nadaljevali zbiranje točk, saj imamo tudi v svojih vrstah številne adute. Zmaga proti neposrednemu tekmecu za tretje mesto bi štela dvojno. Odlično smo pripravljeni,« razmišlja domžalski branilec Tilen Klemenčič. Domžale so v minulem krogu v Murski Soboti dokazale, da znajo tudi s pragmatično igro osvajati točke. Aluminij je med tednom izkoristil čas za prijateljsko tekmo z Dravinjo in slavil s 3:1. Čeprav Kidričani v nedeljo proti Mariboru niso igrali pod pritiskom rezultata, so vseeno obžalovali zapravljeno točko. Izgubili so jo šele takrat, ko so vijolični zaigrali brez izključenega Aleksa Pihlerja.

Verjetni postavi – Domžale: Santini, Dobrovoljc, Klemenčič, Rom, Sikošek, Gnezda Čerin, Hodžić, Ibričić, Mujan, Nicholson, Podlogar. Aluminij: Kovačić, Amuzie, Kontek, Martinović, Jakšić, Muminović, Petrovič, Vrbanec, Horvat, Matjašič, Maloku. Naš namig: 1.