»Draganu Kovačiću, ki je bil ponovno imenovan za predstojnika kardiološkega oddelka v Splošni bolnišnici Celje (SBC), nihče ne oporeka strokovnosti. Pa vendar njegovo ponovno imenovanje za polni mandat presega mero dobrega okusa, če vemo, da se je lani tudi on znašel v preiskavi v zvezi s korupcijskimi dejanji pri naročanju medicinskega materiala,« nas je opozorila bralka, ki se zaradi občutljivosti primera ne želi javno izpostavljati.

Kot je povedala, je bilo v zadnjem času veliko predstojnikov imenovanih zgolj za vršilce dolžnosti, čeprav niso bili v nobeni preiskavi, Kovačiću, pri katerem so opravili preiskavo tako v bolnišnici kot tudi doma, pa je direktorica SBC Margareta Guček Zakošek, sicer članica SMC, brez zadržkov podelila polni mandat. Dodala je, da se tudi v tem primeru že na daleč vidi sprega politike, saj je prav Kovačić direktorici pomagal pri njenem imenovanju, zdaj pa naj bi mu ta vrnila uslugo. Naša sogovornica ob tem ni mogla mimo ravnanja prejšnjega direktorja Marjana Ferjanca, ki je, spomnimo, pred šestimi leti nemudoma odstavil takratnega predstojnika travmatološkega oddelka SBC Miodraga Vlaovića, ki je bil osumljen jemanja podkupnine. Kar pomeni, da vsi direktorji za vse tudi ne uporabljajo enakih meril.

Preiskave ne vplivajo na vodenje

V celjski bolnišnici se očitkov branijo, saj da zoper Dragana Kovačića ni bil uveden noben kazenski postopek, zato zanj, tako kot za vse druge državljane, velja domneva nedolžnosti. »Na razpis za predstojnika kardiološkega oddelka sta se prijavila dva, oba sta izpolnjevala pogoje, na odločitev o izbiri za cel mandat pa sta vplivala program dela izbranega kandidata in podpora kolektiva. Sicer pa se vršilec dolžnosti lahko imenuje le v primeru, ko nihče od prijavljenih ne izpolnjuje pogojev ali ni izbran,« je pojasnila Danijela Gorišek iz službe za odnose z javnostmi SBC. Kot so dodali v celjski bolnišnici, je kardiološki oddelek, ki ga je Kovačić vodil že dva mandata, njihov največji in že zaradi obsega in pomena za paciente potrebuje stabilno vodstvo. »Preiskave v zvezi z nabavo žilnih opornic pa na vodenje oddelka ne vplivajo, saj se je sam iz vseh postopkov javnih razpisov izločil,« je dodala Goriškova. Z vprašanjem, ali takšno imenovanje vendarle ni vsaj moralno sporno, smo se obrnili tudi na ministrstvo za zdravje, od koder so nam odgovorili: »Ministrstvo za zdravje nima nikakršnih pristojnosti glede odločanja o kadrovskih imenovanjih v bolnišnicah.« A to, pravi naša sogovornica, ne drži povsem. Tudi zato, ker prav ministrstvo imenuje večino svojih članov v svet javnega zavoda SBC.

Zaključka preiskave ni mogoče predvideti

Do epiloga bo preteklo še nekaj vode, saj nam je Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete, na naše vprašanje, v kateri fazi je preiskava v zvezi z omenjeno zadevo, odgovoril: »Preiskovalci intenzivno pregledujejo in preučujejo zaseženo obsežno listinsko dokumentacijo in veliko količino podatkov iz elektronskih naprav, analizirajo številne finančne transakcije z bančnih in drugih računov ter opravljajo razgovore z osebami, ki imajo relevantne podatke, pomembne za (pred)kazenski postopek.« Kot je dodal, to terja določen čas, zato zaključka preiskave ni mogoče napovedati. »Šele ko bo v celoti vse razjasnjeno in bodo zbrani vsi dokazi, bomo v skladu z določili zakona o kazenskem postopku na specializirano državno tožilstvo posredovali kazenske ovadbe ali poročilo,« je pojasnil Menegalija.

A Kovačić je bil le eden od tistih, ki so se znašli v preiskavi, katere povod so bili izsledki preiskovalne komisije, ki se je v preteklem mandatu ukvarjala z nakupom in dobavo žilnih opornic, vodila pa jo je poslanka Jelka Godec. »Z naše strani so dobili ogromno gradiva in izjav prič, ki jih morajo pregledati in bodo lahko prišli do zaključkov,« je dejala Godčeva. In dodala, da bi moralo tudi ministrstvo dati bolj jasna navodila javnim zavodom. In sicer da naj s ponovnimi imenovanji tistih, ki so se znašli v kakršnih koli preiskavah, počakajo do razpleta. Ob tem je poudarila, da tudi sama nikakor ne oporeka in ne dvomi o strokovnosti kardiologa Kovačića.