Najboljši svetovni alpski deskarji in deskarke na snegu se vračajo v Evropo po ameriško-azijski turneji, na kateri je Slovenija v drugem delu iztržila kar dve zmagi v paralelnem veleslalomu: na olimpijski progi v Pjongčangu v Južni Koreji je slavil Žan Košir (tam je lani osvojil tudi kolajno na OI), v Secret Gardnu na Kitajskem pa Tim Mastnak. V skupnem seštevku svetovnega pokala v paralelnih disciplinah je Mastnak četrti, Košir enajsti, v ženski konkurenci je Kotnikova na 15. mestu.

Slovenski trojček (Rok Marguč še okreva po poškodbi roke na SP in v tej sezoni verjetno ne bo več tekmoval) se je v Švico odpravil v sredo pod vodstvom trenerja Izidorja Šušteršiča, ki pred današnjo tekmo v Scuolu (začetek ob 13.30) pravi: »Po prihodu s Kitajskega so se naši deskarji lahko dobro spočili in regenerirali. Opravili smo tudi dober snežni trening v Kranjski Gori, tako da smo nared za zaključek sezone. Tim in Žan sta v Koreji in na Kitajskem znova dokazala, da sta del najožje svetovne elite, Glorii pa se žal ni izšlo. V Scuolu je nova priložnost in upam, da bo uspelo vsem trem.«

Z zmago na Kitajskem, kjer bodo naslednje zimske OI leta 2022, je 28-letni Tim Mastnak postal prvi deskar v letošnji sezoni z dvema prvima mestoma, potem ko je bil najboljši že na uvodni preizkušnji v italijanski Carezzi. Celjan je tudi aktualni svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu iz ameriškega Park Cityja, premierno od svojih treh dosedanjih zmag v svetovnem pokalu pa je dosegel lani prav v Scuolu. »V zadnjem obdobju sem se dobro spočil in s kondicijskimi treningi obnovil tudi moči. Občutki so pravi in komaj čakam, da bom znova med vratci,« je dejal Tim Mastnak, Žan Košir pa se nadeja, da bo po peti zmagi v svetovnem pokalu v karieri v Južni Koreji, ki jo je dosegel po skoraj štirih sušnih letih, niz uspehov nadaljeval tudi v Švici. Na domačem terenu aktualnega olimpijskega prvaka Nevina Galmarinija bo Slovenijo v ženski konkurenci zastopala Gloria Kotnik, ki se želi spet vrniti med elitno šestnajsterico: v Južni Koreji je bila šesta in osma, na Kitajskem pa se ji skozi kvalifikacije ni uspelo prebiti v izločilne boje in je bila na koncu šele na 22. mestu.