Bojan Kajfež na današnjem predobravnavnem naroku ni priznal krivde za dva ropa in povzročitev splošne nevarnosti, kar mu očita tožilstvo. Enainpetdesetletnik je v javnosti sicer poznan zaradi uboja Petre Kramberger na terasi lokala Pržan v Ljubljani 17. aprila 2017. Po potrditvi sodbe na višjem sodišču je 14 let in pol dolga zaporna kazen novembra lani postala pravnomočna.

Tožilstvo Kajfežu očita dva ropa, ki naj bi ju zagrešil še pred tragičnim aprilskim dnem. Med preiskavo uboja so namreč ugotovili, da je bila pištola, s katero je ustrelil Krambergerjevo, uporabljena v enem od neraziskanih ropov. Prvi od očitanih ropov se je zgodil 6. februarja 2017. V večernih urah naj bi Kajfež zamaskiran in oborožen vstopil v trgovino Mercator na Litostrojski v Ljubljani. Prodajalki naj bi zagrozil s pištolo in zahteval denar iz blagajne. Dala mu je »le« 200 evrov, več pa v njej ni bilo, saj so večino denarja pred tem pospravili v sef. Prodajalka naj bi se oboroženega napada tako ustrašila, da je devet mesecev preživela na bolniški. Trgovina je vložila premoženjskopravni zahtevek v višini zneska ukradenega denarja, prodajalka pa zaradi nematerialne škode (strahu, nevšečnosti med zdravljenjem in duševnih bolečin) od Kajfeža zahteva skupno 16.000 evrov.

Izstreljeni naboj povezal rop z ubojem

Četrtega aprila je sledil še en rop, tokrat v pekarni Domači kruhek na Vodnikovi cesti v Ljubljani. Po navedbah v obtožnici si je Kajfež tudi tokrat zamaskiral obraz, vstopil v prodajalno, zahteval denar in še močno udaril po pultu. Ko je prodajalka na pomoč poklicala šefa, je ustrelil v strop, zaradi česar si je prislužil še očitek kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Poleg prodajalke sta bili v prostoru namreč še njena devetletna hči in tretja oseba, izstreljena ali odbita krogla pa bi prav lahko zadela kogarkoli od njih. Iz blagajne naj bi obtoženi pobral 400 evrov in odšel.

Prav izstreljeni naboj je roparja povezal z ubojem na Pržanu – kriminaliste so med preiskavo iz nacionalnega forenzičnega laboratorija obvestili, da je bila pištola tanfoglio, s katero je bila ubita Krambergerjeva, uporabljena v dotlej neraziskanem ropu pekarne. V pekarni naj bi ob tem našli še biološke sledi, obenem naj bi Kajfež po videzu ustrezal roparju, ki so ga na kraju dejanja posnele kamere. V očitana mu dejanja naj bi ga gnala finančna stiska, kar tožilstvo vidi kot motiv.

»Vseeno mi je, ali mi sodi sodnik posameznik ali senat. Tam nisem bil in tega nisem storil,« je sklenil Kajfež. Z zagovornikom Markom Makucem, ki ga je branil že v sojenju za uboj, sta se nato odločila za obravnavo pred sodnim senatom. Datum začetka sojenja še ni določen.