Za poslance je sporno predvsem irsko varovalo, ki v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva, ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko. Britanske poslance med drugim skrbi, da bi tak režim lahko obveljal za vedno.

Mayeva je danes zagotovila, da je London dal "resne in podrobne" predloge za rešitev zastoja v zvezi z irskim varovalom, a priznala, da so bila pogajanja težka, poroča britanski BBC.

Bruselj in London na pogovorih ta teden nista našla rešitve za odpravo zastoja glede brexita. Evropska unija, ki je doslej vztrajala, da se ne bo pogajala o nobenem delu ločitvenega sporazuma, je Veliko Britanijo v sredo pozvala, naj v prihodnjih 48 urah pripravi nove predloge glede irskega varovala v ločitvenem sporazumu z EU, da bi izšli iz slepe ulice v zvezi z brexitom.

»Prihodnji teden se bodo poslanci v Westminstru soočili s ključno izbiro: ali naj podprejo dogovor o brexitu ali zavrnejo,« je dejala premierka.

Poslanska zbornica, ki je ločitveni sporazum 15. januarja zavrnila z zgodovinsko večino 432 glasov proti 202, bo o njem znova glasovala do 12. marca. Premierka je danes posvarila, da bi vnovična zavrnitev lahko pomenila "mehkejši brexit" ali pa Združeno kraljestvo sploh ne bo izstopilo iz unije, kar bi bil po njenih besedah politični neuspeh.

»Podprite ga in Združeno kraljestvo bo zapustilo Evropsko unijo. Zavrnite ga in nihče ne ve, kaj se bo zgodilo. Morda še nekaj mesecev ne bomo zapustili EU. Morda jo bomo zapustili brez zagotovil, ki jih nudi dogovor. Mogoče je ne bomo nikoli zapustili,« je dejala.

»Evropski voditelji mi pravijo, da jih skrbi, da zmanjkuje časa, da imamo samo to eno priložnost, da ukrepamo pravilno. Moje sporočilo njim je: sedaj je čas, da smo dejavni,« je dodala.

»Opravimo s tem,« je pozvala.

Če bo spodnji dom parlamenta prihodnji teden zavrnil ločitveni dogovor, bodo poslanci 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora. Če bodo zavrnili obe možnosti, pa bo vlada 14. marca predlagala glasovanje o »kratkem in omejenem podaljšanju« brexita. To morajo sicer soglasno potrditi tudi članice unije.