Poznič je pred poslanci zaprisegel, da bo »spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močni deloval za blaginjo Slovenije«.

Podporo je Poznič na glasovanju dobil pri koaliciji, nekaj glasov so mu namenili tudi poslanci Levice in SNS. V SDS in NSi podpore ni dobil.

Tako novi minister kot premier Marjan Šarec po zaključenem glasovanju nista želela dati izjave za javnost. Poznič bo posle od ministra za izobraževanje, znanost in šport v funkciji ministra za kulturo Jerneja Pikala prevzel v ponedeljek, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Kot je na seji DZ povedal Šarec, od Pozniča pričakuje veliko. Čaka rešitve in zakone, pri čemer je navedel lex kulturni evro, lex mediji in nov nacionalni program za kulturo. Izrazil je upanje, da mu bodo priložnost dali tudi akterji v kulturi, glede odnosov na ministrstvu pa, da bo zgodbe o skrhanem zaupanju zamenjala prizadevnost.

Potreba po korenitejši prenovi kulturnega modela

Ureditev odnosov na ministrstvu je bila večkrat omenjena tudi v predstavitvi stališč poslanskih skupin, kjer je bila med drugim izpostavljena še potreba po korenitejši prenovi kulturnega modela. Iz vrst opozicije pa je bilo slišati kritiko napovedi omejevanja sovražnega govora v medijski zakonodaji, ki jo je treba sprejeti. Slišati je bilo tudi opozorila na potrebo po prevetritvi vloge in pomena nekaterih kulturnih ustanov, ki jih sofinancira država.

Alenka Jeraj iz SDS je tudi izpostavila vprašanje državnih sekretarjev na ministrstvu. Poznič je namreč napovedal, da bo državna sekretarka postala Tanja Kunaver, kot drugi državni sekretar pa se v medijih omenja novinar Dejan Karba, ki je, kot je dejala, poznan iz medijskih afer. V razpravi je Samo Bevk (SD) povedal, da, kolikor je seznanjen, navedba, da bo kandidat za državnega sekretarja Karba, ne drži. Ime se je pač pojavilo v medijih, kakor še vrsta drugih.

Pozniča je na funkcijo ministra za kulturo predlagal Šarec na predlog stranke SD. Med prioritetami je Poznič izpostavil sprejem t. i. zakona o kulturnem evru, pripravo in sprejetje nove medijske zakonodaje ter sprejem Nacionalnega programa za kulturo (NPK) za obdobje 2020-2026.