Hunt je ob obisku v Sloveniji pred dobrima dvema tednoma poskrbel za razburjenje v javnosti z izjavo, v kateri je Slovenijo označil za nekdanjega sovjetskega vazala. O nerodni izjavi so se razpisali tudi britanski mediji.

Poslanec Škotske nacionalne stranke (SNP) Stephen Gethins je v četrtek njegovo izjavo izpostavil kot primer, kako Velika Britanija izgublja prijatelje v EU v času, ko bi jih najbolj potrebovala za uspešna pogajanja o brexitu.

Hunt je ob obisku kampusa univerze Heriot-Watt v škotskem mestu Galashiels odgovoril: »Kar sem govoril Sloveniji, ko sem bil tam, je, kakšen vtis je name naredila transformacija države, ki je bila del nekdanje Jugoslavije. Šlo je za izraz prijateljstva Velike Britanije Sloveniji.«

Obisk na Škotskem je Hunt sicer izkoristil predvsem za izjave o brexitu. Odhod Britancev iz EU je označil kot priložnost za Veliko Britanijo, da se vpraša, kako je lahko uspešna v 21. stoletju.

»Ključna kakovost, ki jo imamo na Škotskem, v celotni Veliki Britaniji, je kreativnost,« je menil. Poudaril je še, da se mora država s to kreativnostjo odpreti ne le velikim evropskim, ampak vsem globalnim trgom. »Brexit bo odskočna deska za to,« je prepričan.