V Beogradu so že v četrtek zvečer sporočili, da sprejetje takšnega kosovskega načrta za nadaljevanje dialoga s Srbijo kaže, da Priština sporoča, da je dialoga konec, srbski predsednik Aleksander Vučić pa je zaradi tega za danes sklical izredno sejo sveta za nacionalno varnost.

Srbska premierka Ana Brnabić je danes po seji pred novinarji izjavila, da je v Prištini sprejeta platforma tretji in končni udarec dialogu med Kosovom in Srbijo. Dodala je, da je ta dokument v nasprotju z zdravim razumom. Odgovor Srbije bo sicer po njenih besedah kot vedno ustrezen. »Preučili bomo vse vidike našega odziva,« je dejala po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Predsednik Vučić bo po njenih besedah o platformi spregovoril danes v Sremski Mitrovici, kjer bo tudi povedal, kakšen bo odziv Srbije, v nedeljo bo državni vrh o tem govoril tudi s patriarhom srbske pravoslavne cerkve Irinejem.

Direktor urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić pa je že v četrtek zvečer dejal, da je sprejetje platforme, ki navaja, da je edina možna rešitev za dialog priznanje t. i. neodvisnega Kosova in ki ne obravnava ne pravic in ne položaja Srbov, »domači in mednarodni javnosti jasno kaže, da je Priština poslala jasno sporočile, da je zanjo to konec dialoga«.

Hardinaj: »Položaj Kosova smo utrdili«

Kosovska skupščina je platformo za dialog s Srbijo v četrtek sprejela z 61 glasovi podpore, a na glasovanju ni bilo poslancev dveh opozicijskih strank, ki sta menili, da se dokument sprejema po prehitrem postopku, ter Srbske liste, ki od lanske uvedbe carin na srbsko blago bojkotira delo kosovskih institucij, poroča portal Al Jazeera Balkans.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je po sprejetju platforme ocenil, da so kosovski poslanci z glasovanjem »o končnem pravno obvezujočem sporazumu o normalizaciji odnosov s Srbijo"« utrdili položaj Kosova z »nedotakljivimi mejami«, tako kot je Kosovo leta 2008 razglasilo neodvisnost.

Dialog o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom, ki poteka pod okriljem EU, je sicer že več mesecev v zastoju. Napetosti med stranema so se dodatno zaostrile, potem ko je Priština novembra lani enostransko uvedla stoodstotne carine na blago iz Srbije in BiH, s čimer je odgovorila na diplomatsko kampanjo, s katero se je Kosovu onemogočil vstop v Interpol, Unesco in druge mednarodne organizacije.