Otoška vlada je januarja ustanovila komisijo, ki bi za skupino 15 otokov poiskala novo, domorodno ime. Najprej je bila na mizi ideja, da bi obstoječemu imenu dodali domorodni dodatek, podobno kot je Nova Zelandija znana pod maorskim imenom Aotearoa.

Toda ko je komisija začela delo, je postalo jasno, da se njeni člani zavzemajo za opustitev imena Cookovi otok in za povsem novo ime v maorskem jeziku. »Ko so se člani komisije, v kateri so zgodovinarji in ljudje z velikim znanjem o tradiciji Cookovih otokov, sestali, smo se odločili, da je čas za spremembo imena države,« je povedal predsednik komisije Danny Mataroa.

Novo ime bi moralo po njegovih besedah odražati dediščino države, njene ljudi in globoko krščansko vero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnik premierja Mark Brown je podprl odločitev, a je dejal, da je do spremembe imena države z 12.000 prebivalci še dolga pot. »Vesel sem, da bomo dobili tradicionalno ime države, ki bo bolj odražalo pravo polinezijsko naravo našega otoškega naroda,« je dejal.

Na Cookovih otokih sicer ne razpravljajo prvič o spremembi imena. Leta 1994 so prebivalci na referendumu odločno zavrnili ime Avaiki Nui.

Cookovi otoki so bili od leta 1888 do leta 1900 britanski protektorat, nato pa so prišli pod upravo Nove Zelandije. Otočje je neodvisno od leta 1965, vendar ohranja tesne vezi z Wellingtonom, ki je odgovoren za zunanje zadeve Cookovih otokov, otočanom pa omogoča življenje in delo v Novi Zelandiji.