Američani so proti Huaweiju sprožili obsežno kampanjo zaradi obtožb, da njegova oprema za gradnjo omrežij 5G vsebuje stranska vrata, skozi katera bi kitajske oblasti lahko dostopale do podatkov in sabotirale sisteme v državah, ki to opremo namestijo. Prav tako Huawei obtožujejo kršenja sankcij proti Iranu in krajo poslovnih skrivnosti v ZDA. Zaradi Irana je bila v Kanadi tudi aretirana glavna finančnica direktorica družbe Meng Wanzhou.

»Vsaki pošteni in nepristranski osebi je precej jasno, da nedavna dejanja proti določenemu podjetju in kitajskemu posamezniku niso zgolj sodni postopek, ampak namensko politično zatiranje,« je ob robu letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa dejal Wang. »Doslej smo že in bomo še naprej storili vse ter odločno branili legitimne pravice in interese kitajskih podjetij in državljanov,« je zatrdil minister.

Kakšne konkretne ukrepe bi Peking lahko sprejel, ni povedal. Je pa poudaril, da te bitke ne borijo le zase, ampak za »vse države, ki bi se želele povzpeti po tehnološki lestvi«, dodaja nemška tiskovna agencija dpa.

Huawei je nedavno v ameriški zvezni državi Teksas vložil tožbo proti ZDA, ker so vladnim agencijam prepovedale nakup njegove opreme in storitev. Wang je poudaril, da Kitajska podpira uporabo »pravnega orožja« za zaščito pravic podjetja, ki ne bo postalo »tiho jagnje na poti v klavnico«.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v zadnjih mesecih pritisnila na svoje zaveznice, naj preprečijo sodelovanje Huaweija, ki je sicer vodilen v svetu v tehnologiji 5G, pri izgradnji pametnih omrežij. Medtem ko so se nekatere države Trumpovi volji že uklonile, Huawei obtožbe zanika in ZDA poziva, naj predstavijo dokaze za svoje trditve.