Dve povsem nedolžni življenji bo poleg zakonsko predvidene kazni za povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom pod vplivom alkohola (in morda tudi drog) imel do konca življenja na vesti 33-letni Mariborčan doma z Regentove ulice, ki pa začasno prebiva v stanovanju v Ljubljani.

V noči na petek je dvajset minut do ene zjutraj s svojim passatom ljubljanskih registrskih tablic drvel po Dunajski cesti iz smeri centra mesta proti obvoznici. Na križišču z Linhartovo ulico ni upošteval rdeče luči na semaforju. Peljal je naprej. Takoj za križiščem je prehod za pešce. Tragično naključje je hotelo, da sta po njem ravno takrat Dunajsko cesto prečkala 64-letnik, doma iz Planine pri Postojni, in 53-letni bosanski državljan na začasnem delu v Sloveniji, ki je sicer prebival na Vojkovi ulici. Brezvestni voznik ju je zbil z vso hitrostjo.

»Pešca sta v tistem trenutku cesto prečkala z njegove leve strani, trčil je v oba. Po trčenju je oba odbilo naprej po vozišču, kjer sta poškodovana obležala. Voznik je po trčenju zdrsel naprej, čez z robniki dvignjeno sredinsko zelenico, kjer je trčil še v drog javne razsvetljave. Po tem je 33-letnik brez ustavljanja odpeljal naprej po Dunajski cesti v smeri Črnuč, kjer so ga policisti kmalu po nesreči izsledili in ga prijeli,« je poročala tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Maja Ciperle Adlešič.

Po naših podatkih in glede na sledi posledic prometne nesreče, ki so bile danes na Dunajski še dobro vidne, je nesrečneža odneslo več kot 50 metrov naprej po cesti. 53-letnik je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče, 64-letnika pa so odpeljali v ljubljanski Klinični center, kjer pa je čez slabe tri ure umrl.

Grozi mu 12 let zapora

33-letnega voznika bodo policisti ovadili zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu po 324. členu kazenskega zakonika, za kar mu grozi do 12 let zapora. Seveda mora steči še sodni postopek, a tudi na sodišču bodo morali upoštevati, da je vozil močno pijan. Po naših podatkih je alkotest pokazal miligram alkohola na liter izdihanega zraka ali po starem merjenju dva promila. Policisti so odredili tudi strokovni pregled za prisotnost alkohola, mamil in drugih psihoaktivnih snovi. Analiza še ni znana. Med postopkom so namreč 33-letniku zasegli tudi štiri aluminijaste zavitke z belo prašnato snovjo. Vse kaže na to, da je imel pri sebi kokain, ali ga je poprej tudi užival, pa bo pokazala analiza Inštituta za sodno medicino.

Na kraju nesreče sta se ogleda udeležila tudi dežurna preiskovalna sodnica in dežurni državni tožilec.

Z današnjo nesrečo se je še toliko bolj poslabšala letošnja črna statistika prometnih nesreč s smrtnim izidom. Na območju Policijske uprave Ljubljana je lani v tem času življenje na cestah izgubila ena oseba, letos pa vključno z nesrečnima pešcema že šest. Na območju celotne države je letos v prometnih nesrečah umrlo že 20 ljudi, lani v tem času pa osem.