Demokrati se radi pohvalijo, da imajo glede na starost, spol, raso in politična prepričanja od januarja najbolj pisano sestavo poslanske skupine v zgodovini predstavniškega doma kongresa. A zdaj te razlike prihajajo na dan na način, ki si ga vodstvo stranke nikakor ni želelo – z glasnimi polemikami med demokratskimi poslanci in ravnanjem na lastno pest, kar povzroča težave predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi pri vzdrževanju discipline v lastnih vrstah.

To se morda najbolj kaže pri vprašanju postopka odstavitve predsednika Trumpa. Vodstvo stranke noče prehitevati dogodkov in čaka na objavo poročila preiskave Roberta Muellerja, da ne bi ustvarjalo vtisa lova na čarovnice, ki ga ves čas omenja Trump. Toda levo, progresivno krilo stranke je bolj nestrpno in po dveh letih Trumpove vladavine ter vrsti njegovih spornih potez zahteva takojšnje ukrepanje. Demokrati to lahko storijo, saj se postopek odstavitve začne v predstavniškem domu, in tako je novoizvoljena kongresnica iz Michigana Rashida Talib napovedala, da bo v kratkem začela zakonodajni postopek za proces odstavitve, ki morda ne bo prišel nikamor, lahko pa vnese dodaten razdor med demokrate.

Resolucija z obsodbo antisemitizma

Še bolj pa v teh dneh dvigajo prah odzivi na izjavo kongresnice iz Minnesote Ilhan Omar, ki je lani skupaj s Talibovo postala prva muslimanka, izvoljena v predstavniški dom. Omarjeva je namreč dejala, da želi »govoriti o političnem vplivu v tej državi, po katerem je v redu, da siliš k izrekanju zvestobe drugi državi«, očitno misleč na Izrael. Omarjeva je že prejšnji mesec dvignila prah s tvitom, v katerem je namignila, da ameriški Judje z denarjem novačijo politično podporo Izraelu oziroma da to pri republikancih počne lobistična skupina AIPAC.

Zaradi tega se je nanjo usul plaz kritik, da podaja antisemitske izjave. Ukrepalo je tudi vodstvo stranke. Pelosijeva je napovedala sprejem resolucije v predstavniškem domu kongresa, s katero bi obsodili antisemitizem in vsaj po prvotni zamisli v njej namignili na izjavo Omarjeve. To pa je povzročilo, da so jo mnogi strankarski kolegi vzeli v bran (ne pa tudi njene izjave), rekoč, da islamofobične izjave ali izjave na račun latinoameričanov ali temnopoltih niso povzročile sprejemanja resolucij z namigom na grešnike, pa tudi, da bi z izpostavitvijo Omarjeve pomagali republikancem. Vodstvo stranke se je potem nekoliko potegnilo nazaj, tako da resolucija očitno ne bo namignila na izjavo Omarjeve. Predsedniška kandidatka, senatorka Kamala Harris, pa je celo opozorila, da bi vsa razprava lahko Omarjevo celo spravila v nevarnost.

Vse te žolčne polemike in druga razhajanja, denimo (pre)velika medijska izpostavljenost progresivne novinke Alexandre Ocasio Cortez, so zasenčili zakonske predloge demokratov, medtem ko republikanci z veseljem opazujejo sprto opozicijo in težave Pelosijeve, da bi svoje vrste spravila v red. ba