V zadnjem tednu so pri kraju Baghuz Sirske demokratične sile (SDF), v katerih prevladujejo Kurdi, zajele več tisoč pripadnikov skupine Islamska država (IS). Med zajetimi džihadisti, ki večinoma ničesar ne obžalujejo, prevladujejo Sirci in Iračani, a so med njimi tudi Indonezijci, Čečeni, Francozi… Baghuz je še zadnja večja postojanka Islamske države na vzhodu Sirije. Že od januarja jo oblegajo SDF skupaj s specialci iraške vojske, iz zraka pa pomagajo predvsem ameriška letala.

Od nedelje, ko so SDF delno ustavile ofenzivo, je Baghuz zapustilo že okoli 10.000 ljudi. Gre za izčrpane bojevnike IS, ki se predajajo z ženami in otroki, nekaj pa je tudi talcev. Samo v ponedeljek je iz obleganega kraja zbežalo okoli 3000 ljudi, v torek 3500 (ta dan se je oblegovalcem predalo 500 bojevnikov IS), v sredo pa vsaj 2000. V noči s torka na sredo pa so SDF zajele še 400 bojevnikov IS, ki so se iz obkoljenega Baghuza poskušali prebiti s pomočjo tihotapcev ljudi. V SDF so presenečeni, da je v tako majhnem kraju, pravzaprav vasi, toliko ljudi.

Baghuz, v katerem so podrte hiše med seboj povezane s predori, je še zadnji sirski kraj v rokah IS, ki je leta 2014 obvladovala tretjino Sirije in Iraka. Zdaj pa je na zadnjih dveh kvadratnih kilometrih pod nadzorom teroristov samo še nekaj sto pripadnikov IS z družinami. Poleg porušenih hiš je veliko šotorov in uničenih vozil. Kraj še najprej bombardirajo letala koalicije in granatirajo topovi kurdsko-arabskih sil, medtem ko se pripadniki IS, njihove žene in otroci skrivajo v predorih, a so brez hrane. Zaradi min, improviziranih eksplozivnih sredstev in civilistov pa borci SDF napredujejo zelo počasi.

Kaj s tistimi, ki hočejo domov?

Že nekaj tednov pa v zahodnih državah poteka burna razprava o tem, kaj storiti z njihovimi državljani, ki se želijo po več letih bojevanja v vrstah IS vrniti domov. Še leta 2014 so francoski in kanadski džihadisti sežigali svoje potne liste. Toda zdaj, ko je poraz dokončen, se želijo z vso svojo prtljago vrniti domov, kot da bi bili na nekajletnem turističnem potovanju. Žene bojevnikov ali njihove vdove pa zahodnim novinarjem ne pozabijo povedati, kako lepo jim je bilo pretekla leta v Raki. Nekatere vpijejo: »Alah je velik!« ali pa »Naj živi Islamska država!« Vsi pa se zavedajo, da jim bo bolje v zaporih doma kot v zaporih pri Kurdih ali v zaporih Bašarja Asada, kateremu bi jih lahko izročili.

Kurdi sicer vse zajete bojevnike IS nastanijo v zasilne zapore, njihove družine pa v taborišče Al Hol na skrajnem vzhodu države ob meji z Irakom, kjer je zdaj že 50.000 žensk, otrok in starcev. »Veliko teh, ki pridejo, je v zelo slabem zdravstvenem stanju ali so hudo ranjeni. Posebno so ranljive nosečnice in matere z majhnimi otroki,« je za BBC dejala Misty Buswell iz Mednarodnega odbora za reševanje. V dežju in mrazu so otroci večinoma brez plaščev in obutve, pogosto pa s svojimi družinami spijo na prostem. Samo v ponedeljek je na poti v taborišče umrlo 90 ljudi, od tega 60 otrok in dojenčkov.

Odvzem državljanstva

Pri teh, ki se hočejo zdaj vrniti, so stvari toliko bolj problematične, ker gre za najhujše fanatike, ki so vztrajali do zadnjega in do zadnjega zavračali možnost, da se vrnejo domov in odvrnejo od IS. Nemčija namerava podobno kot Avstralija tistim, ki imajo dvojno državljanstvo, odvzeti nemško državljanstvo in jim prepovedati vrnitev. Britanska vlada je pred mesecem dni Shamim Begum, ki je rojena Britanka in se je pred leti kot najstnica priključila IS v Siriji in Iraku, odvzela britansko državljanstvo z argumentom, da lahko zaradi svojih prednikov zaprosi za državljanstvo Bangladeša.

Po vseh smrtonosnih terorističnih napadih IS v Franciji – najhujši je bil v Parizu 13. novembra 2015 s 137 mrtvimi – še posebno Francozi nočejo, da se njihovim pripadnikom IS omogoči vrnitev v domovino, četudi bi jih pospremili naravnost v zapor. Vlada na drugi strani meni, da sodijo v francoske zapore, saj bi lahko sicer v tujini organizirali teroristične napade na francoskih tleh. A v francoskih zaporih bi lahko širili ideologijo radikalnega islamizma in vzgojili novo generacijo teroristov. Večina francoskih islamističnih teroristov se je namreč ideologije navzela v zaporih, kamor so prišli kot poulični tatovi ali preprodajalci mamil. Vsekakor pa v Franciji materam, ki se zdaj vračajo iz Sirije, grozi po novem zakonu 15 let zapora, ker so svoje mladoletne otroke vpletle v IS.