Uvodna tekma svetovnega prvenstva v biatlonu se za slovensko četverico med mešanimi štafetami ni razpletla dobro. Slovenci so namreč med 26 državami zasedli skromno 25. mesto, najbolj pa so se veselili Norvežani, ki so bili za 13,1 sekunde hitrejši od Nemcev, bronasto kolajno so osvojili Italijani.

Slovenija je bila na startu prijavljena z ekipo Polona Klemenčič, Lea Einfalt, Klemen Bauer in Miha Dovžan, saj je trener Uroš Velepec upošteval željo Jakova Faka in ga ni uvrstil v ekipo. Prva se je v rahlem sneženju na progo podala Klemenčičeva, ki pa se ji je ponesrečil že prvi strelski nastop leže in je morala v kazenski krog. Na drugem strelskem nastopu je nastopila dobro, zadela vse tarče, a bila še vedno na 26. mestu, zaostanek pa je znašal skoraj dve minuti. V zadnjem krogu je prehitela dve tekmovalki in Einfaltovi predala kot 24. Debitantka na tekmah SP je strelski nastop leže opravila brez napake in napredovala na 23. mesto. Na žalost pa se je zaostanek za vodilnimi še povečal in je znašal tri minute. Nato je v streljanju stoje morala trikrat popravljati, kar pa je pomenilo, da so jo vodilne ekipe že ujele za en krog, in nastop slovenske štafete se je v skladu s pravili zaključil že malenkost pred polovico tekme. Einfaltova je v času, ko so jo ujeli za en krog, zasedala 25. mesto, kar je končna uvrstitev naše reprezentance.

»Zgodilo se je to, česar smo se najbolj bali, da dekleti ne bosta odnesli 'celih pet'. Pričakovali smo namreč, da bo Polona oddelala svoj nastop brez napake, morda s kakšno popravo in da bo potem Lea imela prostor tudi za morebiten kazenski krog. Na žalost se je zgodilo to, da je šla Polona že na prvem streljanju v kazenski krog in zaostala za vsemi, potem pa je bilo le še vprašanje časa, kdaj nas bodo ujeli. Dejstvo je, da sta dekleti še mladi, tukaj pa je nivo tekmovanja zelo visok,« je ponesrečeni nastop ocenil trener Uroš Velepec. Klemen Bauer in Miha Dovžan tako sploh nista dobila priložnosti za dokazovanje.

Po neposrečenem uvodu v slovenskem taboru upajo na boljše nadaljevanje, saj bo že jutri na sporedu ženska sprinterska preizkušnja, v soboto še moška, ko se bo na tekmovališča vrnil tudi Jakov Fak.