Kljub izjemni uvodni sezoni v ligi NBA Luka Dončić z razvojen dogodkov v zadnjem obdobju ne more biti zadovoljen. Njegov Dallas je namreč v katastrofalni formi, saj je na zadnjih devetih obračunih klonil kar osemkrat, od tega trikrat zaporedoma. Nazadnje je moštvo iz Teksasa položilo orožje pred Washingtonom. 20-letni Ljubljančan je prikazal izjemno predstavo, saj je 31 točkam dodal še enajst skokov in sedem asistenc, a to ni bilo dovolj za zmago. Drugi slovenski predstavnik v ligi NBA Goran Dragić je zaradi nategnjene mečne mišice na levi nogi izpustil tretjo tekmo zapored, v tem času pa je njegovo moštvo Miami doseglo tri zmage, ki so jih znova izstrelile na osmo mesto na lestvici vzhodne konference, ki še pelje v končnico.

Carlisle: Dončić igra kot vodja

Forma Dallasa v zadnjem obdobju bi morala trenerja Ricka Carlisla pošteno skrbeti, pa čeprav je že nekaj časa jasno, da moštvo iz Teksasa mesta v končnici realno ne more ujeti. A klub lastnika Marka Cubana je v tem trenutku z mislimi gotovo drugje. Pri menjavi za slovenskega košarkarja so namreč v Atlanto postali Traeja Younga in izbor v prvem krogu prihajajočega nabora, ki pa je zavarovan od številke ena do pet. Če jim bo žreb določil izbor nižje od petega mesta, pa bo pripadel Atlanti. V prevodu to pomeni, da se Dallasu v tem trenutku bolj splačajo porazi, saj imajo tako na žrebu več možnosti, da dobijo enega izmed prvih petih izborov.

Kaj si o tem misli Luka Dončić, je druga zgodba. Njegovi izrazi na obrazu na zadnjih tekmah povedo veliko, saj je njegov nasmešek začel izginjati. 20-letni Ljubljančan namreč ni vajen izgubljati in ga neuspehi izredno potrejo. Čeprav se precej govori, da Dallas tekme izgublja celo namerno, pa tega razporejanje minutaže trenerja Carlisla in izbor igralcev za tekme ne potrjujeta. Ob tem je jasno še nekaj, na kar so v preteklosti ob podobnih zgodbah poudarjali tudi številni nekdanji veliki igralci in strategi – trener, ki svojim igralcem samo nakaže, naj tekmo izgubijo, je »mrtev« trener. »Luka je igral tako dobro, da ga nisem mogel potegniti s parketa. Ujel je neverjetno ravnotežje med prodori, meti od daleč in asistencami soigralcem. Obnašal se je kot pravi vodja. Resnično igra izjemno,« je po porazu proti Eashingtonu Dončića pohvalil Rick Carlisle.

Miami ostaja v boju za končnico

Nesrečna sezona pa se nadaljuje za Gorana Dragića. Potem ko je izpustil dobra dva meseca zaradi operacije na desnem kolenu, mu jo je sedaj zagodla mečna mišica na levi nogi. To niti ni presenetljivo, saj se športnikom po daljši odsotnosti rado pripeti, da hitro pride do nove, manjše poškodbe. V primeru Dragića na drugi nogi od operirane, saj telo podzavestno kompenzira obremenitev. Ob odsotnosti 32-letnega Ljubljančana je Miami prišel do treh zelo pomembnih zmag proti Brooklynu, Atlanti in Charlottu. Dragić se bo v moštvo s Floride najverjetneje vrnil na naslednji tekmi proti Clevelandu, v kratkem pa se bosta tako pri njem kot pri Dončiću ter tudi nekdanjem selektorju Igorju Kokoškovu na obisku mudila trenutni selektor Slovenije Rado Trifunović in reprezentančni direktor Matej Likar.