Unicef je objavil, da se je število primerov ošpic med letoma 2017 in 2018 povečalo za 48,4 odstotka, pri tem izračunu pa so upoštevali podatke o 194 državah, ki jih je zbrala Svetovna zdravstvena organizacija. Večje število obolelih za ošpicami so lani zaznali v 98 državah, za 74 odstotkov vsega povečanja števila primerov ošpic v letu 2018 pa je krivih deset držav, med katerimi so Francija, Brazilija in Filipini.

Unicef opisuje trend kot alarmanten in kot veliko grožnjo za otroke. Največje povečanje števila primerov so zaznali v Ukrajini, na Filipinih in v Braziliji, tem pa sledijo Jemen, Venezuela, Srbija, Madagaskar, Sudan, Tajska in Francija. Neslavna zmagovalka je Ukrajina, kjer so lani imeli 35.120 primerov ošpic, kar je 634 odstotkov več kot leto prej, ko jih je bilo 4782, na Filipinih so jih lani imeli 15.599, kar je 548 odstotkov več kot leta 2017, ko jih je bilo 2407, Brazilija pa v letu 2017 sploh ni zaznala ošpic, medtem ko je bilo lani takšnih primerov 10.262. Enako ošpic predlani niso imeli v Kolumbiji, Čilu in Peruju, lani pa se je bolezen vrnila, medtem ko so občutno poslabšanje stanja letos zaznali v jugovzhodnih azijskih državah, kjer je bilo že od 1. januarja do 23. februarja naštetih 12.736 primerov ošpic in 203 smrti. Imuna proti njim pa ni niti Amerika, saj je v ZDA s 120 primerov v letu 2017 številka zrasla na 791, kar je 559-odstotno povečanje.

Kriva sta nizka ozaveščenost in nezaupanje

Ošpice so respiratorna bolezen, med njene simptome pa spadajo visoka vročina, kašelj, vnetje očesne veznice in srbečica, čeprav lahko napredovanje bolezni vodi tudi do pljučnice in encefalitisa ter celo smrti. Virus ošpic je eden najbolj prenosljivih in se v zraku, ko nekdo, ki je okužen, kihne ali zakašlja, lahko zadrži do dve uri. Zdravila za ošpice ni, edino učinkovito sredstvo proti njim je cepivo, ki, kot poudarjajo pri Unicefu, rešuje življenja otrok, njegova učinkovitost pa je 97-odstotna.

V Unicefu širjenje ošpic pripisujejo slabi zdravstveni infrastrukturi, nizki ozaveščenosti in negativni naravnanosti proti cepljenju, vse to pa bi lahko imelo »katastrofalne posledice v prihodnosti«. »Skoraj vse primere okužb bi lahko preprečili, a se otroci kljub temu okužijo celo tam, kjer za to ni nobenega opravičila. Ošpice so bolezen, a so za okužbo vse prevečkrat krive dezinformacije, nezaupanje in samozadovoljnost. »Moramo narediti več, da informiramo vsakega od staršev, da nam pomagajo varno cepiti vsakega otroka,« je povedala izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

»Žalostno je videti, da se ošpice vračajo kot težava javnega zdravstva,« je podatke komentiral zdravstveni svetovalec pri Unicefu Robin Nandy, ki poudarja, da trend naraščanja števila primerov ošpic zaznavajo tako rekoč po vsem svetu in da je to absolutno razlog za skrb. »Bil bi zelo razočaran, če ne bi bili zaskrbljeni zaradi tega. Če ne bomo ukrepali, bi lahko postalo znatno slabše,« pravi in dodaja, da proti temu ni imuna nobena država.