Raziskovalci v Bristolu so ob finančni podpori sklada Parkinson's UK prišli do radikalnega načina zdravljenja, ki omogoča, da se zdravilo vnaša neposredno v možgane, preizkusili pa so ga med testiranjem zdravljenja parkinsonove bolezni. Glijski nevrotrofični faktor oziroma GDNF (angleško glaial-derived neurotrophic factor) so v raziskavi, pri kateri je sodelovalo 41 pacientov, v možgane prečrpali skozi štiri ultratanke cevi prek vsadka, pritrjenega neposredno na lobanjo, in sicer v predelu blizu ušesa. Nekaterim iz testne skupine so namesto GDNF dali placebo. V prvem delu raziskave, ki je trajal devet mesecev, so nekateri bolniki prejemali GDNF, drugi placebo, v drugi polovici, ki je trajala prav toliko časa, pa so vsi dobivali GDNF.

Raziskava je na koncu pokazala zmerne do velike izboljšave stanja bolnikov s parkinsonovo boleznijo, vendar se je izkazalo, da rezultati niso bili dosti drugačni niti pri pacientih, ki so v prvi polovici zdravljenja prejemali placebo. To pomeni, da jim učinkovitosti zdravljenja z GDNF kljub obetavnim rezultatom vendarle ni uspelo dokazati.

Vprašljivo je zdravilo

Parkinsonovo bolezen, pri kateri se kot simptomi najprej pojavijo tresavica ter težave s premikanjem in hojo oziroma koordinacijo, na koncu pa lahko sledita demenca in smrt, povzroča umiranje živčnih celic v putamenu, predelu možganov, ki proizvaja dopamin. GDNF je beljakovina, ki pomaga spodbujati rast celic, med katerimi so tudi tiste, ki proizvajajo dopamin.

Zdravljenje z GDNF so prvič izvedli v 90. letih prejšnjega stoletja. Testi na živalih so kazali obetavne rezultate, po katerih bi parkinsonovo bolezen lahko zdravili, ne pa le blažili njenih simptomov. A tokratna raziskava GDNF, ki je v lasti kanadskega farmacevtskega podjetja MedGenesis, je te upe nekoliko razblinila. Podjetje kljub temu načrtuje nadaljnje teste, znanstveniki pa menijo, da je neuspeh preizkusa mogoče pripisati tudi drugim dejavnikom, na primer temu, da preizkus ni trajal dovolj časa, da so odmerjali premajhne količine ali pa je bolezen že preveč napredovala.

Obetavni vsadek

Znanost je kljub rezultatom testa optimistična, saj naj bi pri tistih, ki so prejemali GDNF, vseeno opazili regeneracijo celic, vsadek, prek katerega so vnašali GDNF, pa bi lahko pomenil popolnoma nov način zdravljenja nevroloških bolezni, v nekaterih primerih pa tudi pri zdravljenju kapi in raka. »Gre za velik preboj v naših zmožnostih zdravljenja nevroloških bolezni, kot je parkinsonova bolezen, saj večina zdravil, ki bi lahko delovala, ne more pripotovati po krvnem obtoku do možganov zaradi naravne zaščitne ovire,« je pojasnil profesor iz bristolskega sklada North Bristol NHS Trust Steven Gill.

Zdaj že načrtujejo kemoterapijo, pri kateri bi na enak način, torej neposredno v možgane, prejemali zdravila otroci in odrasli, ki imajo neozdravljive možganske tumorje, s čimer bi zmanjšali škodo v drugih delih možganov. In čeprav se vsadek, ki je pritrjen na lobanjo, morda sliši strašljivo, menda ni tako grozljiv, ko je enkrat pritrjen, saj se za ušesom, ko se ne uporablja, vidi le del, na katerega se pričvrstijo cevi. Ena od pacientk Christine Proctor je po koncu raziskave povedala, da je čutila zgolj pritrjevanje cevi, kar se je slišalo, kot da bi nekdo v njeni glavi »besno šilil svinčnik«, ko je prejemala zdravilo, pa ni čutila ničesar.