Pust je mimo in maske so se vrnile v omare. Napočil je čas za ženske. Danes je osmi marec, mednarodni dan žensk. Eden redkih praznikov, okrog katerega je vedno manj evforije, prodanih rož in bombonjer. In morda so zato v stranki SD predlagali, da postane dan žena državni praznik. Vprašanje je le še, ali bo tudi dela prost dan. Ideja utegne biti delovnemu ljudstvu všeč.

Ženske kot voda, veter, sonce in zemlja ali pa kot močnejši spol

Celo v rumeni literaturi, ki pokriva področje udejstvovanja eminenc slovenske estrade, so se nekoč enega najpomembnejših praznikov lotili bolj z levo roko, a retoričnih biserov na to temo vseeno ni manjkalo. »Znani razkrivajo, katere ženske so imele na njih največji vpliv,« so zapisali v reviji Zvezde. »Mama je ena sama,« pa je bila tema v reviji Lady. In našli so nekaj moških, ki se brez oklevanja odzovejo na tematska vprašanja.

Edini izmed trinajstih, ki na vprašanje o najpomembnejših ženskah v življenju ni odgovoril mama, žena ali babica, je bil Rok Trkaj, priznani raperski stihoklepec in promotor zdravega načina življenja. Poleg mame je omenil še ravnateljico v osnovni šoli Savsko naselje Verico Šenico in urednico revije Ona Sabino Obolnar, ki se bori proti nepravičnosti, ter dame iz zavoda Naš kuža, ki se srčno trudijo za lepši svet kužkov. Mimogrede, ko smo ravno pri kužkih. Nekoč priljubljena pevka Hajdi Korošec, ki je otroškemu priimku dodala Jazbinšek, spet prepeva o kužku. Pri 13 letih je posnela hit Naš kuža, zdaj po nekaj desetletjih, ko je mamica in uspešna poslovna ženska, pa se je, kot poročajo v Lady, vrnila v glasbene vode z novo pesmico o kužku Korgiju. Nazaj k prazniku! V reviji Zarja so nekaj prostora namenili moškim, ki so si vzeli čas za to, da bralke in žene pobožajo z nekaj iskrenimi besedami. Igralec in TV-voditelj Domen Valič je povedal, da se ženskam ob dnevu žena lahko samo zahvali. »Da ste naše sonce, ko ne vidimo v mraku. Naša voda, ko postajamo žejni. Naš veter, ko ne znamo več hoditi, in naša zemlja, ko nas odnaša v vesolje.« Manj je zaneslo Boštjana Romiha, ki se mu ženske ne zdijo samo lepši, ampak tudi močnejši spol, kirurg Erik Brecelj pa pravi, da v državi, v kateri policijo in vojsko vodita ženski, lahko vošči le: »Spoštovane, kar tako naprej. Bodite milostne do nas moških.«

Veterani se vračajo na TV-zaslone, Kopitarja pa vseeno nočejo

Prejšnji teden smo prebirajoč napovedi novih televizijskih oddaj poročali o tem, da se na male zaslone vračajo sami stari prežvečeni kadri. Ta teden je odjeknila še novica, da naj bi se Slavku Bobovniku, Jonasu Žnidaršiču, Saši Lendero, Petru Polesu in Mariu Galuniču po poročanju revije Lepota in zdravje pridružila še ena iz stare garde TV-obrazov Saša Einsiedler. Saša je, kot so jo predstavili, danes sicer uspešna komunikacijska trenerka, ki je nekoč dosegla dno, a se je morala pobrati. In zdaj trenira in pobira tiste, ki so padli in se ne zmorejo pobrati sami. Tudi oddaja naj bi bila namenjena treningom v tem smislu. Z ekipo, v kateri je še strokovnjakinja za finance, bo med drugim dokazovala, da se da izviti iz še tako strašnega finančnega položaja. Na kateri televiziji bo potekal trening finančnega svetovanja in reševanja obubožanih, za zdaj ni izdala. Ker še potekajo pogajanja.

Če bi se lahko, bi se za novo oddajo potegoval Boris Kopitar, legenda televizijskega in glasbenega sveta, a so producenti njegovo televizijsko pojavljanje za zdaj zreducirali na plesne točke v oddaji Zvezde plešejo na Pop TV. Kopitar se je izpovedal reviji Lady in razodel, da je imel zadnjo oddajo na nacionalni televiziji 31. decembra 2011. Po skupno 155 oddajah in veliki priljubljenosti pa so ga, kot je potarnal, odstranili s programa menda zaradi omejevanja stroškov, čeprav so gledalci vodstvu s pismi in elektronsko pošto množično izražali nestrinjanje. Pa še kopico njegovih idej so si prilastili, ki jih je nosil urednikom v času ustvarjanja na Kolodvorski. A vseeno jim ne zameri in bi se z veseljem vrnil na male zaslone, le če bi ga poklicali. V dobrih spominih ima televizijo tudi Nataša Tič Ralijan. Za revijo Story je priznala, da jo lik koketne Ane Lize še vedno spremlja v vsakdanjem življenju. Čeprav se je pred časom zaposlila v ljubljanskem gledališču MGL, kjer trenutno vadi petje in igro za muzikal Addamsovi – The Addams family, ki bo na odrih premierno aprila. Igrala bo babico, staro 102 leti.

Igor Bergant je v Odmevih vedno trezen

Pelo se je in se še bo v Cankarjevem domu. Svetlana Makarovič je s svojimi šansoni napolnila veliko dvorano, in to pri osemdesetih in hkrati prvič. Kar je dokaz, da ni nikdar prepozno za uresničitev ciljev, kot so strokovno ugotovili v reviji Suzy. Celo sama misli tako. »Tisti, ki so se nekoč slinili okrog korita, zdaj tonejo v pozabo. In četudi mi peščena ura brez usmiljenja prešteva še poslednje drobce, še dolgo ne bom tiho,« je odločna Makarovičeva. In ni se treba bati, da ne bo tako. Če imajo mačke res devet življenj, jih ima Svetlana na voljo še kar nekaj, ker so jo med koncertom kolegi v šali postavili ob bok pet let mlajšemu Micku Jaggerju, so še ugotovili v Suzy.

V Cankarjevem domu bo po napovedih pokalo še na koncertu Andreja Šifrerja, ki bo skupaj s prijatelji brenkal in prepeval svoje stare uspešnice v novih podobah, in sicer ob štiridesetletnici svoje kariere. Šifrer je za revijo Zvezde naznanil, da si bo prav na dan svojega koncerta 19. marca spet privoščil kakšen alkoholni napitek. Trenutno je namreč na alkoholnem postu, ki traja že od novega leta. Prijatelji se norčujejo iz njega, ker bo izpustil praznik svetega Patrika, ki ga močno častijo ljubitelji piva, a se ne da. Če se za nekaj odloči, je neomajen trmasti Gorenjec.

Na alkoholnem postu je tudi voditelj Odmevov in raznih prireditev Igor Bergant. Postal je ambasador akcije 40 dni brez alkohola, ki jo organizira Karitas. Gledalcem televizijskega Dnevnika je prisegel, da še nikdar v življenju ni pred nobeno oddajo ruknil nič alkoholnega, čeprav mu marsikdo ne verjame. Čisto pravega posta, ne samo brezalkoholnega, se je lotila Manca Košir, ženska tisočerih zanimanj, kot so jo predstavili v Lady. Le tega niso sporočili, koliko časa je bila velika ljubiteljica knjig brez hrane in alkohola. Cankarjev dom je bil še prizorišče premiere filma Izbrisana v režiji pisatelja in kolumnista Mihe Mazzinija, kjer se je gnetlo pomembnih in rednih strank iz rubrike opaženi na prireditvah. Minister za obrambo in šef DeSUS Karl Erjavec je po poročanju Suzy po filmu ob svoji ženi Ljubi kar sijal, čedna hči Eva Erjavec pa je poklepetala s filmsko zvezdo Sebastianom Cavazzo. Erjavčevega ministrskega kolega in nekdanjega vladnega šefa Mira Cerarja, ki trenutno opravlja delo zunanjega ministra, so v Cankarju v družbi partnerice opazili fotografi revije Zvezde. Vendar ne na premieri slovenskega filma, ampak na koncertu hrvaškega popsimfo kvarteta Četiri tenora.