Takšnih ljudi bi si želeli državljani tudi na drugih odgovornih mestih v državnih organih, kjer marsikdaj manjka občutljivosti za človeško ravnanje in je malo preveč birokratov, čaščenja denarja in togih predpisov. Včasih je na kakšnem predsedniškem mestu tudi veliko neokusnega samovšečnega vedenja in slikanja, kar naj bi sicer bilo vzor predvsem mladim in sploh vsem nam državljanom.

Ampak pustimo to. Namen tega pisanja je pohvala pozitivnim vsebinam oziroma pozitivnemu delu, kar je nedvomno tudi rešitev morskega psa v Jadranu. Občutljiv odnos do narave in spoštovanje življenja vseh bitij je ribiča, ki je opravil navedeno dejanje, naredilo za junaka, kar dejansko tudi je. Niso junaki ribiči, ki se narcisoidno slikajo s svojim največjim življenjskim ulovom, na primer ščuko, sulcem ali največjo soško postrvjo, in jim potem dnevno časopisje posveča veliko pozornosti.

Če bi se v preteklosti naslov ene od novic na primer namesto »Ribič iz Soče potegnil več kot meter dolgo soško postrv« glasil »Ubil veličastno in redko velikanko v Soči«, bi mogoče bralci namesto poveličevanja določenega ribiča in novice, da bo navedeno prepariral za spomin, dobili vest, da je na svetu ena redka velikanska riba manj in da to ni dobro za naravo. Morda smo postali že preveč neodgovorni do sobivanja z naravo, preveč hvalisavi in neobčutljivi za živo ter neživo prirodo. Tudi za medsebojne odnose in učenje ter spoštovanje mladih do vseh živih bitij. Tudi do veličastne ribe. Ali bi denimo navdušenega ribiča hudo prizadelo, če bi ribo izpustil nazaj v vodo? Morda nas ne prizadene, da je izginil zadnji beli nosorog na svetu, ker je to daleč od nas. Ne prizadene pa nas niti, če v našem okolju poveličujemo enako ravnanje. Čudno, mar ne?

Zaradi vsega navedenega je, kot rečeno, ravnanje ribiča, ki je rešil morskega psa in o katerem trenutno poročajo sredstva javnega informiranja, vredno izrecne pohvale in spoštovanja.

In za zaključek, kaj imata skupnega navedeni ribič in bivša varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer? Veliko: znanje, občutljivost, pogum, doslednost in še kaj bi se našlo.

Miloš Šonc, Grosuplje