Nikakor. A tu moram napisati nekaj o naši odgovornosti. O odgovornosti volilne baze. Morali bi preprosto vsiliti spremembo volilne zakonodaje, kakršno imajo na primer v Nemčiji, kar bi pomenilo premik k večji odgovornosti političnih strank, kakršne vodijo Nemčijo, ki nam je nenehno za zgled. In tu bi prišlo do korenitih sprememb v našem strankarstvu, kjer zdaj različni »sposobnjakoviči« s svojo volilno bazo obdelujejo svoj vrtiček. Ta volilna zakonodaja bi avtomatično preprečila, da bi si konkretno Miro Cerar iz Stranke Mira Cerarja izmislil zveneče ime Stranka modernega centra. To se sicer enim sliši fantastično dobro, a je vendarle zgolj besedna skovanka, ki je brez vsebine porazno prazna, povsem podobno ali primerljivo kot naša socialdemokratska stranka, v katero so zlezli stari in lažni partijski kadri zamrznjenih rdečih knjižic (in morale) ter nekaj novodobnih privržencev hit rega in nenapornega uspeha.

Ni namreč dovolj, če ti na hiši tiči tabla z napisom socialdemokracija, če pa – tudi ko si na oblasti – dovoljuješ, da delodajalci bogatijo na račun zaposlenih, ki jim ne plačujejo za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Kje v zahodnih demokracijah – s katerimi bi se tako strašansko radi primerjali – najdeš kaj podobnega, kot je stranka modernega centra ali demokratična stranka upokojencev ali krščanska Nova Slovenija, pa stranka SAB, Levica, Slovenska nacionalna stranka, da ne naštevam naprej. Primerjati se želimo z zahodno Evropo, živimo pa po bocvansko, se opravičujem za izraz. In čeprav je Miro Cerar v tednu pusta spet dejal, da je Jure Leben odstopil, čeprav mu ne bi bilo treba, ker njihova stranka deluje transparentno, bo zaradi izgubljene makete iz omare padel še kak okostnjak. Toda ob taki maketi in vsem podkupovanju okoli nje bi na zahodu v hipu poskočili in se aktivirali pravosodni organi, pri nas je pa to zgolj politični problem.

Ob tem pa koalicijski partnerji čakajo, da bi vendarle tudi iz kamniške občinske omare padel kak okostnjaček, da ne bi ostali le pri aferi s sendvičem. Ker potem bi lažje dihali v Stranki Modernega Centra, ki so za izum njihovega zvenečega imena plačali več kot za prevoz makete v Koper. Danes bi bilo bolje, če bi se imenovali Stranka Dolgonosega Ostržka. Ker bi se potem prav spodobilo, če bi sem in tja stresli kako debelo laž.

Jožef Praprotnik, Jesenice