Grabar-Kitarovićeva je v pogovoru s hrvaškimi novinarji v Bruslju dejala, da je Junckerju ponovila znana hrvaška stališča o arbitražnem postopku.

»Predsedniku komisije Junckerju sem ob tem dejala, da nekatere izjave in mnenja, ki jih je slišati od nekaterih članov komisije, ne prispevajo k temu, da bi dosegli dvostranski dogovor med Hrvaško in Slovenijo, ter da bi bilo dobro vzdržati se takšnih izjav,« je dejala hrvaška predsednica. Dodala je, da »nima v mislih Junckerja, temveč nekatere druge člane Evropske komisije«.

Čeprav ni nikogar omenila poimensko, je mogoče sklepati, da je imela v mislih podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, ki je prejšnji teden med obiskom v Ljubljani poudaril, da lahko Slovenija in Hrvaška razpravljata samo še o implementaciji arbitražne razsodbe o meji med državama in ničemer drugem. S tem je pritrdil stališčem Ljubljane.

Hrvaška zavrača uveljavitev arbitražne razsodbe, objavljene 29. junija 2017, ker meni, da je Slovenija kompromitirala arbitražni postopek. Zagreb predlaga nova pogajanja za rešitev dolgoletnega spora o meji.

Slovenija je julija lani vložila tožbo proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe. Evropska komisija se v predhodnem postopku ni hotela izrekati in postavljati na nobeno stran, čeprav je njena pravna služba ocenila, da slovenski argumenti držijo.

Grabar-Kitarovićeva je danes še povedala, da sta Juncker in Tusk podprla projekte iz pobude Tri morja, posebej ob dejstvu, da pobuda spodbuja »kohezijo evropskega prostora, evropske ideje in vrednote«.

Vrh pobude bo junija letos gostila Slovenija in to je bila tudi ena od tem pogovorov med februarskim obiskom slovenskega predsednika Boruta Pahorja v Bruslju.