Oseminštirideset ur za rešitev brexitskega sporazuma! To je povzetek medijskega odziva na današnji nujen poziv iz Bruslja v London, v katerem je EU od Britanije zahtevala, naj do konca petka predlaga nove sprejemljive zamisli, da bi konec tedna dosegli preboj v pogajanjih o irski varovalki. S tem je EU vsem jasno pokazala, da so zanjo vsi dosedanji predlogi Londona nesprejemljivi, čeprav brexitska voda že vsem teče v grlo. To so v Bruslju tudi glasno povedali, ko so ocenjevali sredin obisk britanskega ministra za brexit Stephena Barclayja in generalnega državnega tožilca Geoffreyja Coxa.

Vedo, česa nočejo, ne pa, kaj hočejo

Predstavnik evropske komisije je ocenil, da so bila dosedanja pogajanja težka in da na obzorju ni rešitve. Britanci pa o teh pogajanjih tako več izvedo od drugih kot od svojih politikov. Francoska ministrica za Evropo Natalie Loiseau je denimo namignila, da predstavnika britanske vlade nista prinesla nobenega natančnega predloga in da EU še vedno čaka. »Pogajamo se lahko na podlagi stališč in predlogov britanske vlade. Še vedno čakamo nanje. Slišali smo, česa noče, radi pa bi slišali tudi, kaj hoče,« je danes v intervjuju za BBC dejala ministrica Loiseau.

Tudi irski premier Leo Varadkar je dejal, da irska vlada od britanske ni prejela nobenega dejanskega pravnega besedila, povezanega z irsko varovalko, ki naj bi ga britanski generalni tožilec Cox prinesel v Bruselj. Ta pa o najnovejšem neuspešnem krogu pogajanj ni povedal nič konkretnega: »Ne morem razkriti vsebine razprav, saj so zasebne in zaupne, so pa o ključnih zadevah,« je rekel.

Za EU nesprejemljiva predloga Londona

Po razkritem diplomatskem dokumentu Evropske unije je Britanija predlagala dve možni spremembi irske varovalke, katere cilj je preprečiti vrnitev tradicionalne varovane meje med britansko Severno Irsko in Irsko po brexitu in obnovitev nemira v Severni Irski. Ena sprememba naj bi vsebovala arbitražno komisijo, ki bi omogočala prekinitev irske varovalke, če bi ali Britanija ali EU presodili, da druga stran ni naredila razumnih korakov za alternative varovalki. Druga mogoča rešitev naj bi vsebovala predlog o nekakšni mini irski varovalki, ki bi »omejila carinsko usklajenost zakonodaje Severne Irske in EU na področjih, ključnih za to, da na na meji ne bi postavili infrastrukture«.

Oba predloga je EU očitno zavrnila. In po vseh namigih sodeč je bil zadnji krog pogajanj v Bruslju zelo neprijeten. Konservativna premierka Theresa May naj bi se vrnila v Bruselj ta konec tedna ali v ponedeljek, dan pred vrsto ključnih glasovanj o brexitu v britanskem parlamentu: o njenem ločitvenem sporazumu, ki ga je parlament enkrat že zavrnil, bodo glasovali v torek. Če ta ne dobi podpore, bodo v sredo glasovali o tem, ali naj EU izstopi brez sporazuma. Če to ne bo izglasovano, bodo v četrtek glasovali o odložitvi brexita. V igri so še vedno tudi druge opcije, med njimi nov referendum in med poslanci vse bolj priljubljena najmehkejša (norveška) oblika brexita, ki jo zdaj zagovarja vodja laburistične opozicije Jeremy Corbyn.

Hazardersko ubijanje časa

Mayeva naj bi potovala v Bruselj, če se bo ob koncu tedna izcimilo kaj novega. Zna biti, da bo potovala tudi, če se ne bo in bo presodila, da bo s še zadnjim obiskom pred glasovanjem kolikor toliko poslancev prepričala, naj glasujejo za njen brexit, da ne bi Britanija 29. 3. iz EU treščila nesporazumno. Brexitarji v parlamentu, med katerimi večino tvorijo poslanci z desnega krila konservativne stranke, ne prenesejo irske varovalke, ker trdijo, da je past, zaradi katere bi Britanija (prek Severne Irske) za vedno ostala v carinski uniji z EU. Noče je niti vodilna unionistična severnoirska stranka DUP (njena podpora manjšinski konservativni vladi zagotavlja večino), ker obravnava Severno Irsko drugače kot preostali del Britanije.

Ker v EU posredno pravijo, da Mayeva in drugi brexitski pogajalci v Bruselj že več mesecev prihajajo (in odhajajo) praznih rok, mnogi mislijo, da samo ubijajo čas in hazardersko upajo, da bo večina brexitsko izčrpanih poslancev glasovala za ločitveni sporazum. Toda bolj kaže na nov velik poraz njenega brexita (v torek) in da bo ključna odločitev padla v sredo, ko bodo glasovali o tem, ali naj Britanija odide brez sporazuma, kar ostajajo sanje brexitarjev.

Večina Britancev, ki so danes izvedeli, da bi v primeru nesporazumnega odhoda njihovi potni listi veljali samo še šest mesecev, upa, da se bo brexitska drama nadaljevala v četrtek in da bo večina poslancev takrat glasovala za odložitev brexita. Kar je ironično, saj so brexita že dolgo presiti.