Barbarina so skupine za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi dolga leta obtoževale, da policiji ni prijavil podrejenega duhovnika Bernarda Preynata, ko je izvedel, da je ta v 80. in 90. letih minulega stoletja zlorabljal mladoletnike. Tožilstvo kardinala zaradi teh očitkov ni želelo preganjati, tudi zato, ker so domnevni zločini že zastarali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zato je današnja sodba toliko bolj presenetljiva, tudi za same žrtve duhovnika Preynata. Ta je zlorabe priznal in ga sojenje še čaka. Poleg Barbarina so v Lyonu sodili še petim njegovim nekdanjim sodelavcem, ki pa jih je sodišče oprostilo, ker jih je ali spoznalo za nedolžne ali pa so domnevni zločini že zastarali oz. jih ni bilo mogoče dokazati.

68-letnega Barbarina, ki je tudi nadškof Lyona, danes ni bilo na sodišču, njegovi odvetniki pa so že napovedali, da se bodo na sodbo pritožili. »Utemeljitev sodišča ni prepričljiva,« je pred novinarji ocenil odvetnik Jean-Felix Luciani.

Predstavniki žrtev so se veselili

Predstavniki žrtev so na drugi strani sodbo pozdravili. Vodja skupine žrtev v Lyonu Francois Devaux jo je označil za »veliko zmago za zaščito otrok«. Njihov odvetnik Yves Sauvayre pa je ocenil, da je sodba potrdila kardinalovo krivdo. »Gre za izjemen simbol, trenutek velikih čustev,« je dodal.

Barbarinu so začeli soditi januarja, pred sodniki pa je tedaj povedal, da ne ve, česa je kriv. Poudaril je, da ni nikoli skušal prikrivati »teh grozovitih dejstev«.

Primer okoli kardinala se je sicer začel odvijati pred tremi leti, ko so odvetniki devetih nekdanjih skavtov, ki jih je domnevno zlorabljal Preynat, vložili tožbo. Ker so se domnevne zlorabe dogajale pred letom 1991, tožilstvo Barbarina zaradi zastaranja ni želelo preganjati. A med samim sojenjem so žrtve Barbarina obtožile, da je za zlorabe vedel najmanj od leta 2010 dalje in da jih je nato leta 2015 po ukazu Vatikana skušal prikriti.

Duhovnik Preynat naj bi zlorabil do 85 žrtev. Obtožili so ga leta 2016, soditi mu bodo začeli letos.

Kot navaja AFP, so cerkveni voditelji Preynata prvič zaslišali že leta 1991 in mu tedaj prepovedali, da bi še naprej vodil skavtske skupine. A so mu kasneje dovolili, da je znova poučeval otroke. Barbarin, ki sodi med skrajno konservativne klerike, je Preynata suspendiral in mu preprečil delo z otroki šele septembra 2015.

Barbarin je tretji francoski škof, ki so ga obsodili zaradi podobnih obtožb.