Skoraj štiri leta trajajoča vojna v Jemnu je ustvarila katastrofalne razmere. Spopadi, blokade dobave hrane, goriva in drugih življenjskih dobrin so v državi povzročili katastrofalno pomanjkanje hrane, omejen dostop do pitne vode, razpad javnih storitev in infrastrukture ter izbruh nevarnih bolezni, kot so akutna driska, kolera, ošpice in davica.

Poleg tega so pogoste tarče napadov bolnišnice, šole in druga civilna infrastruktura, v državi se spopadajo tudi s hudim pomanjkanjem zdravstvene oskrbe in zdravil. Več kot 80 odstotkov prebivalcev je danes odvisnih od humanitarne pomoči, med njimi več kot 11 milijonov otrok, so izpostavili pri Unicefu.

Stanje je alarmantno predvsem zaradi pomanjkanja hrane. V Jemnu vsakih 10 minut umre najmanj en otrok zaradi podhranjenosti in bolezni, ki jih je mogoče preprečiti. Več kot dva milijona otrok je podhranjenih, življenja mnogih visijo na nitki. Brez močno okrepljene humanitarne pomoči bi se lahko v naslednjih mesecih s hudo podhranjenostjo borilo še dodatnih 90.000 otrok.

Pri Unicefu poudarjajo, da je prizadetim otrokom mogoče hitro in učinkovito pomagati. Visoko kalorična terapevtska hrana je posebej prilagojena potrebam najbolj podhranjenih otrok in z njo si vidno opomorejo že v nekaj tednih. S podporo darovalcev Unicef zagotavlja kar 80 odstotkov vse terapevtske hrane za podhranjene otroke po vsem svetu, s čimer vsako leto reši milijone otroških življenj.

Zato bo Unicef okrepil humanitarno pomoč otrokom v Jemnu, vendar za to potrebuje podporo darovalcev. Sredstva je mogoče darovati s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo OTROCI5 na 1919, preko spletne strani https://starsiotroksveta.si/jemen/ ali z nakazilom na tekoči račun TRR SI56 0201 3025 9875 526, pri čemer je naziv akcije Za otroke v Jemnu, sklic 41112, namen CHAR, BIC LJBASI2, prejemnik pa Slovenska fundacija za Unicef, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana.