Glavni trener slovenske biatlonske reprezentance Uroš Velepec je uslišal Jakova Faka in bo dal na današnji uvodni preizkušnji svetovnega prvenstva v Östersundu na tekmi mešanih štafet (start ob 16.15) priložnost zasedbi Klemen Bauer, Miha Dovžan, Polona Klemenčič in Lea Einfalt. Glede na željo najboljšega biatlonca skoraj ni moglo biti drugače. Na glavnem tekmovanju sezone je nemara prav od Jakova Faka daleč najbolj odvisen končni vtis. Ne gre samo za prvenstvo na Švedskem, ki bo zaradi skandinavskega prizorišča v poznem marčevskem terminu od 7. do 17. marca, pač pa za vso sezono. Velepec v rokavu nima dodatnega rezervnega aduta ali alternative. V senci pričakovanj Jakova Faka je zgolj še nepredvidljivi Klemen Bauer, ki je prav tako v drugem delu sezone vse stavil na svetovno prvenstvo.

Jakov Fak bo tako vse in takoj, torej brez generalke po več kot dveh mesecih tekmovalnega premora, stavil na sobotno tekmo v sprintu. Sobotna tekma na 10 km bo z več plati ena najpomembnejših tekem za slovenski biatlon v sezoni. Od sprinta je odvisno izhodišče za nedeljsko zasledovalno tekmo in skupaj v veliki meri odloča o startni listi za skupinski start.

Posebna zgodba je preizkušnja na 20 km, ki bo 13. marca. Doslej je Leščan prav v tej disciplini izkoristil največ priložnosti na velikih tekmah; od prve kolajne na svetovnih prvenstvih v Pjongčangu 2009 do naslova svetovnega prvaka v Ruhpoldingu 2012 in zadnje srebrne kolajne na olimpijskih igrah pred trinajstimi meseci v Pjongčangu. Naslov svetovnega prvaka ima tudi s tekme s skupinskim startom v Kontiolahtiju 2015. Bivši svetovni prvak glede na to zimo ne sodi v ožji krog favoritov. A je že nekajkrat dokazal, da je ne glede na vse okoliščine velemojster za pomembne tekme.

»Kako dobro sem pripravljen, bomo videli na prvih tekmah,« je Jakov Fak tudi sam izpostavil ugibanja, kam sodi po 50-dnevnem tekmovalnem premoru. Zadnjič je tekmoval sredi januarja v Ruhpoldingu. Zanimivo je, da se je izognil tudi delu skupnih reprezentančnih priprav v Nemčiji po prihodu preostalega dela ekipe iz ZDA. Skupaj s strelskim trenerjem Ljubom Tomažičem se je na Pokljuki osamosvojen osredotočil na izboljšanje strelske statistike, tekaški trening po vadbenem programu Uroša Velepca pa je prilagodil svojim občutkom.

»Verjetno sem dovolj star, da nekaj o tem, kako se počutim, vem tudi sam,« je pripomnil med treningom na Pokljuki februarja. Tudi zaradi tega razmišljanja, ki ga trener Velepec zagotovo pozna, slednji ni imel argumentov, da bi ga prepričeval o nastopu na današnji tekmi mešanih štafet. Treba je vedeti, da bodo tudi za trenersko ekipo dosežki v Östersundu zelo pomembni. Jakov Fak torej vse stavi na svežino. Na željo po tekmovanju. Po dokazovanju. Osredotočanje na posamične tekme je tudi preventiva pred hudim izčrpanjem, ki oslabi njegov organizem.

Prav tekma mešanih štafet je lahko, seveda z nekaj strelske sreče, priložnost za druge. Miha Dovžan in Klemen Bauer, ki imata od preostalih edina uvrstitev med najboljših trideset v sezoni, bosta dobila priložnost, da pokažeta samozavest. Dekleti pa priložnost za uveljavitev. Mednarodna biatlonska zveza (IBU), ki je z novim predsednikom Švedom Ollegom Dahlinom na poti preobrazbe, je tekme mešanih štafet uveljavila prav s tem namenom. Tekma mešanih parov (14. marec) je celo prvič na sporedu svetovnega prvenstva, kjer bodo vse tekme v popoldanskem terminu in pod žarometi. Mimogrede še ena okoliščina, ki statistično Jakovu Faku ni naklonjena: razen enega skoka na zmagovalni oder je vse druge velike uspehe dosegel pri dnevni svetlobi.