Kot so pojasnili, bi za Šoltesa to pomenilo potrditev njegovega dosedanjega dela v Evropskem parlamentu in vrednot, ki jih je zastopal. »Za stranke, ki bi se povezale z njegovo kandidaturo, pa bi to pomenilo polno razumevanje odgovornosti do volivcev, ki si želijo na volitvah v Evropski parlament izvoljivih, verodostojnih kandidatov ter ljudi, ki so vredni zaupanja in zastopanja njihovih stališč.«

Mediji so v zadnjih dneh ugibali, da bo Šoltes, ki je trenutno brez stranke in napoveduje, da bo prihodnji teden začel zbirati potrebnih 3000 podpisov za svojo kandidaturo na evropskih volitvah, morda nastopil na listi DeSUS ali pa bo kandidiral s podporo DeSUS, kar bi pomenilo, da ta stranka ne bi imela svoje liste.

»Naša stranka kot članica Evropske demokratske stranke gre s svojo listo kandidatov in kandidatk na evropske volitve,« je za STA danes zatrdil Erjavec. Dodal je, da postopki evidentiranja kandidatov za evropske volitve v stranki še tečejo.

Doslej za najverjetnejšega nosilca liste DeSUS veljal Ivo Vajgl

Za najverjetnejšega nosilca liste DeSUS je do pred kratkim veljal evroposlanec Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), ki pa se je prejšnji teden odločil, da po dveh zaporednih mandatih v Evropskem parlamentu ne bo več kandidiral. 76-letni evropski poslanec, ki je bil v Evropski parlament prvič izvoljen leta 2009 na listi stranke Zares, drugič pa leta 2014 na listi DeSUS, je pojasnil, da se bo v življenju posvetil še drugim stvarem.

V stranki DeSUS so zato podaljšali rok za evidentiranje kandidatov in kandidatk za nastop na evropskih volitvah do 10. marca. Kot je pojasnil prvak stranke Karl Erjavec, so tako odločili člani izvršnega odbora in sveta stranke DeSUS, ker Vajgl po dveh zaporednih mandatih na volitvah ne bo kandidiral.