Med rokopisi, večina od njih ni bila še nikoli razstavljena, so tako Einsteinovi osebni zapisi kot znanstvena razglabljanja. Med njimi so štiri Einsteinova pisma dolgoletnemu prijatelju in kolegu Micheleju Bessu, tri od njih iz leta 1916 se navezujejo na fizikovo tezo o svetlobi. Med rokopisi pa je tudi neobjavljen dodatek k znanstvenemu članku o enotni teoriji polja, ki ga je Einstein leta 1930 predložil Pruski akademiji znanosti, so v sporočilu za javnost zapisali na univerzi.

Einstein je zadnji dve desetletji življenja posvetil poskusom, kako poenotiti vse naravne sile v eno teorijo, je za dpa povedal direktor Einsteinovega arhiva na Hebrejski univerzi prof. Hanoch Gutfreund. Strani rokopisov je opisal kot tipične za Einsteinov ustvarjalni um. »Cele strani matematičnih izračunov je dopolnil z zelo malo besedila. Šlo je pravzaprav za priprave na izjemne članke ali pa povzetke idej, ko si je prizadeval oblikovati enotno teorijo polja,« je dodal.

Pisma tudi osvetljujejo Einsteinove občutke Juda, ki je odrasel v Nemčiji, glede politične klime v Evropi v tistem času. V pismu iz leta 1935, ki ga je iz ZDA pisal svojemu sinu Hansu Albertu v Švico, je izrazil skrb glede poslabšanja situacije v Evropi in vzpona nacistične stranke v Nemčiji. Previdno je tudi izrazil upanje, da se bo situacija v Nemčiji postopno izboljšala.

Einstein se je odrekel nemškemu državljanstvu

Einstein je Nemčijo zapustil, tik preden je leta 1933 na oblast prišel Adolf Hitler in se odrekel nemškemu državljanstvu. Preselil se je v ZDA, kjer je državljanstvo dobil leta 1940. Leta 1952 mu je izraelska vlada ponudila mesto predsednika, a je ponudbo odklonil.

Einstein, ki je bil od leta 1925 do leta 1928 tudi njen guverner, a je leta 1933 zavrnil profesorsko mesto na univerzi, je svoje znanstvene sestavke zapustil Hebrejski univerzi v Jeruzalemu. V njegovem arhivu na univerzi so poskrbeli, da je danes javno dostopnih okoli 80.000 enot. Danes predstavljene rokopise so pridobili kot donacijo fundacije družine Crown-Goodman v Chicagu. Slednja jih je odkupila od zasebnega zbiratelja iz mesta Chapel Hill v ameriški zvezni državi Severna Karolina.