Kot so danes sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), je 10 evropskih potrošniških organizacij v okviru vseevropskega testa potrošniških organizacij testiralo več kot 500 živil, za katere je znano, da lahko vsebujejo akrilamid, kot so čips, piškoti, kava ali žita za zajtrk, rezultati pa niso najboljši. »Pri testiranih piškotih in oblatih je imela na primer tretjina vzorcev vrednost akrilamida na meji ali pa nad referenčno vrednostjo. Te izdelke pogosto zaužijejo tudi otroci, mlajši od treh let, zato je treba znižati referenčne meje,« so izpostavili. Zakonodaja na tem področju v EU ni zavezujoča, zato naj jo Evropska komisija zaostri. »Dokler bodo ukrepi prostovoljni, nekateri proizvajalci tega vprašanja ne bodo jemali resno in potrošniki bodo izpostavljeni visokim ravnem akrilamida,« so pojasnili.

Analiza živil je sicer pokazala, da so rezultati za 20 naključno izbranih izdelkov v Sloveniji spodbudni. V Sloveniji in Nemčiji so bili vsi analizirani vzorci skladni z referenčnimi ravnmi, a je bil vzorec za Slovenijo razmeroma majhen, so dodali.

Ker so testi pokazali, da zelenjavni čips vsebuje v povprečju skoraj dvakrat toliko akrilamida kot različice iz krompirja, so v evropski organizaciji za varstvo potrošnikov BEUC komisijo pozvali k pripravi referenčne ravni tudi za čips iz korenja, pese ali pastinaka.